Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Houstonu se zřítilo letadlo na parkoviště: Tři lidé zemřeli!

V Houstonu se zřítilo letadlo na parkoviště: Tři lidé zemřeli! (ilustrační foto)
V Houstonu se zřítilo letadlo na parkoviště: Tři lidé zemřeli! (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. června 2016
07:07

Tři lidé přišli o život při havárii malého letadla, které se ve čtvrtek zřítilo na parkoviště nedaleko letiště v Houstonu. Oznámila to agentura AP s tím, že podle hasičů všechny oběti pocházely z letadla a nikdo další nebyl ani zraněn.

Letoun se zřítil na auto zaparkované u železářství poblíž letiště v jihovýchodní části města. V autě se nikdo nenacházel. „Nedošlo k nárazu do budovy, nevypukl oheň, nedošlo k úniku paliva,“ uvedl kapitán hasičů Ruy Lozano.

Vyšetřovatelé dosud nezveřejnili jména obětí. Předpokládají, že nejspíše letounu vysadil motor. Jednomotorový stroj Cirrus SR-20, vyrobený před čtyřmi roky, přiletěl do Texasu z Oklahomy. Pokoušel se přistát na letišti, ale dispečeři hlásili pilotovi, že letí příliš vysoko, a požádali jej, aby letiště ještě jednou obletěl. Druhý pokus o přistání dopadl stejně: letoun byl příliš vysoko, a tak měl vykonat další okruh. Letoun udělal obrat doleva, ale pak se střemhlav zřítil.

„Byla to pořádná rána, jako když vybuchne bomba. Když jsem se podívala ven, uviděla jsem na parkovišti letadlo,“ vylíčila Susan Conklinová, která právě nakupovala v obchodu naproti železářství. Kvůli obavě z výbuchu si nikdo netroufal k letadlu, uvnitř se nikdo nehýbal. „Bylo to děsivé,“ dodala svědkyně.

Specializovaný web umožňující sledovat let stroje ukázal, že výška letu kolísala: před pádem stroj letěl ve výši 600 metrů, klesl na 70 a zase vystoupal na 400 metrů.

Podle televizního záznamu letoun na parkovišti těsně minul nádrže s plynem.

Letoun byl vybaven záchranným systémem, založeným na vytažení padáku raketou, aby se stroj mohl bezpečně dostat na zem. „Bohužel se zdá, že raketový motor se zažehl buď těsně před, anebo vzápětí po nárazu. A padák se nerozvinul,“ konstatoval vyšetřovatel Tom Latson.

Yarda ( 10. června 2016 08:03 )

...„Nedošlo k nárazu do budovy, nevypukl oheň, nedošlo k úniku paliva,“... Tak kde se vzaly ty plameny na ilustračním snímku

Zobrazit celou diskusi