Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mexický kartel ovládl věznici: Likvidoval tam oběti svých únosů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters, ČTK, EPA)
9. června 2016
06:42

Neblaze proslulý mexický drogový kartel Zetas měl zcela pod kontrolou jednu z věznic na severu země, kde mimo jiné likvidoval lidi, které unesl. Podle úřadů státu Coahuila se členy gangu spolupracovala ostraha věznice, která jim nijak nebránila v činnosti. Zatím byly identifikovány pozůstatky sedmi obětí, které zločinci ve vězení spálili.

„Stráže věděly, co se děje,“ řekl José Morales z kanceláře coahuilské prokuratury, která se případem trestnice ve městě Piedras Negras poblíž hranic se Spojenými státy zabývá. Uvěznění členové kartelu měli naprostou svobodu pohybu a mohli v areálu věznice upravovat vozidla sloužící gangu či připravovat další věci související s činností Zetas.

 

Mexické věznice bývají často přeplněné a stráže nad nimi mnohdy sotva zvládají udržovat kontrolu. V některých z nich tak přebírají iniciativu zločinci, kteří si s podplacenou ostrahou často vytvoří dobré vztahy. Mohou si pak dovnitř nechat posílat zbraně či drogy.

Coahuila se spolu s dalšími severomexickými státy stala v posledním desetiletí jednou z nejnebezpečnějších lokalit Latinské Ameriky. Před čtyřmi lety ze zmíněné věznice uprchlo přes 130 trestanců.

dumik ( 9. června 2016 07:30 )

teď nedávno nám nějaký Mexičan zaměstnaný u OSN radil, jak si to máme uspořádat a co dělat.... vidím, že má z čeho čerpat.

Zobrazit celou diskusi