Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Židé si do plynových komor nesli klíče i bižuterii, teď věci vystaví muzeum

Autor: ČTK, sou - 
8. června 2016
06:52

Více než 16 tisíc osobních věcí patřících obětem německého vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka se vrátilo do muzea sídlícího v někdejším táboře smrti. Tyto věci našli archeologové před téměř 50 lety a až donedávna se zdály ztracené, než se je podařilo vypátrat.

„Je to nečekaný, úplně výjimečný den v historii našeho muzea,“ uvedl ředitel muzea Piotr Cywiński v tiskové zprávě. „To, že se po téměř půl století tak obrovská sbírka najde kompletní, jsem považoval za stejně málo pravděpodobné jako nalezení pokladu ze zmizelé galeony,“ připustil. 

Vzpomínané předměty, například knoflíky, klíče, teploměry, lékovky, lahvičky po parfémech, zapalovače, hodinky, bižutérie či dýmky, se našly v roce 1967 při archeologických vykopávkách u plynové komory a krematoria. Podle muzea tyto předměty nejen dokumentují historii tábora a holokaustu, ale především jde o svědectví o samých obětech. V drtivé většině případů se totiž jedná o poslední osobní věci, které se Židům podařilo uchovat po selekci na železniční rampě a cestou do plynových komor.

Mnohaměsíční pátrání začalo v archivech 

Na stopu sbírce se podařilo dostat díky krátkému dokumentárnímu filmu z roku 1967 o vykopávkách poblíž trosek plynové komory a krematoria. Snímek zachycoval množství originálních předmětů z doby fungování tábora, zatímco v inventáři muzea nakonec skončilo jen asi 400 z nalezených věcí. 

„Byli jsme přesvědčeni, že se jich muselo zachovat mnohem více. Mnohaměsíční pátrání jsme začali ověřením dokumentace v archivech,“ uvedla vedoucí sbírek Elžbieta Cajzerová. Jednotlivé stopy ale nevedly nikam, archivy mlčely, nežil ani autor filmu, ani tehdejší pracovníci muzea. Nicméně se podařilo nalézt a pohovořit si s posledními žijícími lidmi pracujícími na vykopávkách. Nakonec se podařilo tehdy nalezené předměty znovu objevit. 

Po březnu 1968 výzkumu holokaustu nastaly těžké časy

„Ukázalo se, že spočívaly ve 48 krabicích v jedné z budov Polské akademie věd. A co bylo velice důležité pro potvrzení jejich pravosti, drtivá většina byla zabalena samostatně a s popiskami,“ dodala Cajzerová. 

Ředitel muzea dává příběh unikátní sbírky do souvislosti se zvratem v polských dějinách. Pravděpodobně totiž někdo chtěl o nálezech z roku 1967 sepsat obšírnou vědeckou práci. Ale v březnu 1968 propukly protisovětské studentské bouře a po jejich potlačení následovala antisemitská kampaň komunistických úřadů, a to vedlo k odkladu bádání nad nálezy z Osvětimi, protože pro výzkum holokaustu nastaly těžké časy.

majojo ( 8. června 2016 12:26 )

Stačí mrknout se na příspěvek hned pod tebou.

majojo ( 8. června 2016 12:23 )

Ty musíš bejt vůůůl. Takový honit po rampě, dokud nepadnou.

asijo ( 8. června 2016 11:00 )

Hlavně,že už dnes najdou "lidé",kteří se němcům omlouvají.

pajato73 ( 8. června 2016 08:14 )

to je fakt, to chybi slova na to

Zobrazit celou diskusi