Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Clintonová zaválela v Portoriku. Chybí jí už jen 30 delegátských hlasů

Autor: ČTK, sou - 
6. června 2016
07:22

V nedělním demokratickém volebním shromáždění v Portoriku zvítězila Hillary Clintonová. Bývalá šéfka americké diplomacie porazila svého soupeře Bernieho Sanderse a již téměř dosáhla na 2383 hlasů delegátů, které potřebuje k automatickému získání demokratické nominace, uvedly světové agentury. Podle propočtů agentury AP jí nyní chybí jen 30 delegátských hlasů.

Zbylé potřebné hlasy získá bývalá první dáma nepochybně již v úterý, kdy se bude v šesti amerických státech, například i ve velkých státech New Jersey a Kalifornii, hlasovat o stovkách dalších delegátů. 

Jak volí prezidenta Američané? Podívejte se na video:

Video  Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta  - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Volební účast byla v Portoriku vysoká a u volebních místností se tvořily dlouhé fronty. Demokratičtí voliči mohli hlasovat na pouhých 430 místech, v roce 2008 přitom měli k dispozici přes 2000 volebních místností.  Portoriko, jehož občané mohou podle ústavy hlasovat v primárkách, nikoli ale v samotných prezidentských volbách, se potýká s vážnou hospodářskou krizí, která byla na ostrově hlavním tématem nominačního procesu. Portorická ekonomika je zatížena dluhem veřejných financí ve výši 70 miliard dolarů, který místní úřady považují za nesplatitelný.

Zobrazit celou diskusi