Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bez práce budou koláče? Švýcaři hlasují o základním příjmu pro každého obyvatele

Autor: ČTK - 
5. června 2016
08:15

Švýcaři v nedělním referendu budou rozhodovat, zda jejich země jako první na světě bude mít garantovaný státní příjem pro všechny občany. Tento příjem by současně nahradil veškeré podpory v nezaměstnanosti a další sociální dávky a příspěvky, které by byly zcela zrušeny. Stoupenci této vize tvrdí, že zajištěný příjem posílí osobní svobody obyvatel a prospěje trhu, odpůrci naopak nápad považují za nebezpečný a drahý sociální experiment.

Návrh předpokládá, že každý dospělý Švýcar, nehledě na výši svého platu, dostane od státu měsíčně asi 2500 franků (61 000 Kč) a každé dítě 625 franků (15 300 Kč). Výpočet částky vychází z vysokých nákladů na život v alpské republice.

Většina politiků, a to i z řad levice, převratnou sociální reformu nepodporuje. Zavedení garantovaného příjmu by značně zatížilo státní rozpočet, což by se neobešlo bez zvýšení daní. Průzkumy nedávají návrhu přílišné naděje. Švýcarská média se shodují, že již dlouho v zemi, kde jsou referenda běžnou součástí veřejného života, nerozhodovali voliči o tak sporné otázce.

Švýcaři budou v neděli hlasovat také o revizi azylového zákona, o povolení preimplantační genetické diagnostiky či o změnách využívání daní z ropných olejů.

Švýcaři se mohou chlubit prvenstvím i v jiné oblasti:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lesnismes ( 5. června 2016 09:03 )

Pro cechy je toto pohadka z rise snu,nesplnitelna.V cesku ovsem i z prace, nejsou kolace.

Zobrazit celou diskusi