Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Generál Pavel „vyplísnil“ Trumpa. Prý nahrává nepřátelům a Putinovi dělá radost

Autor: ČTK, kal - 
3. června 2016
14:45

Donald Trump svými výroky o zastaralosti Severoatlantické aliance nahrává do karet protivníkům NATO. Na adresu předpokládaného republikánského prezidentského kandidáta v USA to řekl generál Petr Pavel – bývalý šéf generálního štábu české armády a nynější předseda Vojenského výboru NATO. Uvedl to v rozhovoru u příležitosti singapurské bezpečnostní konference, napsala agentura Reuters.

Petr Pavel, který zastává ve velení NATO druhou nejvyšší funkci, řekl, že ruský prezident Vladimir Putin i jiní mohou mít z Trumpova postoje radost, vydat se ale takovým směrem by bylo obrovskou chybou.

Trump alianci, která sdružuje velkou část evropských států, považuje za překonanou a za příliš nákladnou pro rozpočet Spojených států. Rozpad NATO by podle realitního magnáta, který se o prezidentský úřad utká zřejmě s demokratickou favoritkou Hillary Clintonovou, nic neznamenal.

Pavel uznává, že NATO, které vzniklo v roce 1949, není dokonalou aliancí, i tak ale má obrovský potenciál i možnosti ke zlepšení. „Taková (Trumpova) prohlášení nemusí nutně napáchat škody, rozhodně ale nejsou prospěšná,“ řekl Pavel, který do Singapuru přicestoval na konferenci Shangri-La. Té se každoročně účastní ministři obrany a vojenští představitelé asijsko-tichomořských zemí.

Trumpovy velké naděje na prezidentský úřad se na konferenci staly jedním z témat. Australský bezpečnostní expert Carl Thayer prohlásil, že možnost Trumpova prezidentství musí být brána realisticky.

Vystoupení Donalda Trumpa provází někdy i násilnosti:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 4. června 2016 09:35 )

PAVEL mluví jak válečný štváč.... doufám, že lidí v usa dobře zvolí a ukončí se boje ve světě!

gabreta ( 3. června 2016 22:26 )

No jestli ho jenerál Pavel vyřval, pěkně po bolševicku, tak to se asi Trump přípos*ral a zabalí kandidaturu na prezidenta!!

brunos ( 3. června 2016 22:15 )

Tento khaki panáček nesahá Putinovi po kotníky.

hanka666 ( 3. června 2016 21:43 )

Dívala jsem se na projev Trumpa, jak do H. Clinton pořádně šil. Trump řekl, že H. Clinton patří do vězení. Bude vyšetřována ve věci vraždy velvyslance v Benghází. No, tady o tom pochopitelně nic. Ještě užijem asi spoustu srandy.

Nezadat ( 3. června 2016 21:18 )

Vůl zůstane volem a debil debilem.Už se těším jak Donald Trump zvítězí a on mu vleze do pr de le.

Zobrazit celou diskusi