Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristických útoků ve světě statisticky ubylo. Česko je podle úřadů v bezpečí

Autor: bud, ČTK - 
3. června 2016
07:25

Počet teroristických útoků loni ve světě klesl poprvé od roku 2012, a to meziročně o 13 procent. Uvádí to výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí mapující terorismus, podle níž se útoky teroristů rozptýlily do více míst než dříve. Hlavní podíl na celkovém poklesu má podle Washingtonu úbytek atentátů v Iráku, Pákistánu a Nigérii.

V roce 2015 došlo po celém světě k více než 11 700 útokům, které měli na svědomí teroristé. Zahynulo při nich přes 28 300 lidí a zraněno bylo přibližně 35 300. O rok dříve přitom zahynulo ve světě v důsledku 13 500 teroristických útoků téměř 33 000 lidí.

„Globální teroristická hrozba se v roce 2015 dále rychle vyvíjela a stala se více decentralizovanou a rozptýlenou,“ citovala zprávu agentura Reuters. K alespoň jednomu útoku teroristů došlo v 92 zemích.

Islámský stát je stále hrozbou

Více než 55 procent těchto akcí bylo však soustředěno do pětice z tohoto hlediska nejnebezpečnějších států: Iráku, Pákistánu, Indie, Afghánistánu a Nigérie. Zatímco ve třech v úvodu zmíněných zemích jejich počet poklesl, nárůst naopak zaznamenali v Turecku, Sýrii, Egyptě, Afghánistánu, Bangladéši a na Filipínách.

Zpráva varuje před vlivem takzvaného Islámského státu. Ten sice v Iráku a Sýrii ztrácí pozice, avšak v dalších blízkovýchodních či severoafrických zemích se objevily nebo posílily s ním spjaté skupiny.

Ministerstvo zahraničí: Česku útoky nehrozí

Podle českého ministerstva vnitra žádné velké nebezpečí Čechům nehrozí. „Česká republika od počátku dělá vše proto, aby zajistila občanům co největší bezpečnost. Podle informací bezpečnostních složek na území ČR v tuto chvíli konkrétní nebezpečí teroristického útoku nehrozí,“ řekla minulý týden na dotaz Blesk.cz mluvčí resortu Klára Pěknicová.

1pepan ( 3. června 2016 07:56 )

 Klid před bouří, turistická sezona začíná.

Zobrazit celou diskusi