Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko slibuje „horké léto“: Má v plánu přes 2 tisíce vojenských cvičení

Autor: mb - 
2. června 2016
17:00

Evropa se mění v oblast nestability, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (66) a jeho kolega, ministr obrany Sergej Šojgu (61), pro změnu slíbil „horké léto“. Moskva v následujících pěti měsících provede více než 2 tisíce vojenských cvičení. Armádní manévry budou probíhat na území od Běloruska až po mongolské hranice. Nebudou chybět ani nečekané prověrky armády.

„V plánu je více než 2 tisíce vojenských cvičení různého rozsahu. Splnění ohlášených manévrů zajistí, že ozbrojené síly budou připraveny k splnění úkolů ochrany národních zájmů a budou adekvátně reagovat na možnou eskalaci vojensko-politické situace,“ prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu. „Stejně tak budeme pokračovat v neohlášených prověrkách bojeschopnosti armády,“ dodal ministr.

Moskva již dříve varovala, že bude nucena reagovat na akce NATO, které vnímá jako ohrožení státu. Rusku především vadí narůstání počtu jednotek Severoatlantické aliance u jeho hranic i budovaný protiraketový štít se základnami v Rumunsku a Polsku.

Západ námitky Ruska odmítá a tvrdí, že protiraketový štít je údajně namířen proti Íránu. Narůstající počet vojáků NATO u ruských hranic pak vysvětluje snahou o uklidnění východoevropských členů Aliance, kteří se prý obávají „agresivní“ ruské politiky.

Minulý víkend Prahou projížděla kolona amerických vojáků, kteří mířili do Pobaltí na cvičení Saber Strike. Kvůli své velikosti musela být rozdělena na devět menších částí. Zatímco někteří americké vojáky nadšeně vítali a mávali vlaječkami, našli se i tací, kteří protestovali tím, že zatarasili konvoji průjezd a ukázali americkým vojákům zadnici.

Minulý rok britský think-tank varoval, že narůstající nedůvěra mezi NATO a Ruskem spolu se zvyšujícím se počtem vojenských cvičení může vést ke globálnímu konfliktu. Rusko také novelizovalo svou vojenskou doktrínu a právě NATO oficiálně jmenuje jako jednu z hrozeb.

Šojgův kolega, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, pak prohlásil, že se Evropa mění v „oblast nestability“. „Rusko je součástí globálního světa, který se mění doslova před očima. Objevují se a posilují se nová centra vlivu, především v oblasti Asie. Stejně tak pozorujeme i nevšední jev, jako proměnu Evropy v region, který nesymbolizuje tradiční blahobyt, ale nestabilitu,“ myslí si Lavrov.

Evropu v současné době sužuje uprchlická krize, která je největší od doby druhé světové války. Jen do Německa loni dorazilo zhruba 1,1 milionu uprchlíků. Příliv běženců pokračuje i letos, do Evropy proudí statisíce dalších lidí, kteří místo trasy přes Řecko nyní nejčastěji podnikají riskantní plavbu z Libye.

Obrovský příliv imigrantů způsobil nárůst preferencí nacionalistických stran ve Francii, Nizozemí, Německu i Rakousku.

Evropská unie také se zatajeným dechem čeká na výsledky britského referenda o případném vystoupení země z EU. Lidové hlasování se má uskutečnit již 23. června. Panují obavy, že by případný Brexit způsobil tzv. dominový efekt. Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Pen (47) již prohlásila, že v případě vítězství v prezidentských volbách v roce 2017 také vyhlásí referendum o vystoupení z Unie.

Evropská komise mezitím prosazuje přísné omezení držení zbraní pro obyvatelstvo. Česká republika byla proti zpřísnění zákona, ale Praha bude zřejmě ve schvalovacím procesu přehlasována. Nový zákon má údajně ztížit přístup teroristů ke zbraním. Odpůrci argumentují tím, že jde o nesmysl. Radikálové si zbraně beztak opatří na černém trhu.

kuli158 ( 12. června 2016 19:36 )

Rusko cvičí na svojom území. USA zásadne na cudzích!!!!

tgbg ( 2. června 2016 19:23 )

Novodobý Hitler z Ruska straší celý svět zbraněmi. Jak se ta historie opakuje. Rusko je v evidentní katastrofální krizi a zahlcení Evropy uprchlíky mu jaksi přestalo vycházet, tak mu zbývá jediné zoufalé řešení. Zahájit válku. Šílený Putler, kterému se zruinované Rusko drobí pod rukama je schopen zatáhnout svět do dalšího válečného konfliktu. Okupace ukrajinského Krymu a napadení dalších území Ukrajiny už mu nestačí. Svět opět stojí před válečnou katastrofou. Tentokrát jadernou.

Zobrazit celou diskusi