Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Černé skříňky EgyptAir jsou na světě: Francouzi nález potvrdili

Autor: ČTK, mb - 
1. června 2016
13:20

Francouzská pátrací loď zachytila ve Středozemním moři signál černé skříňky z letadla společnosti Egyptair. Uvedli to dnes francouzští vyšetřovatelé, kteří tak potvrdili informace egyptských kolegů. Stroj s 66 lidmi na palubě na lince Paříž-Káhira se zřítil v květnu nad Středozemním mořem krátce poté, co opustil řecký vzdušný prostor. Příčina nehody zatím není známa.

Do týdne by měla podle egyptského vyšetřovacího týmu do oblasti dorazit loď schopná černé skříňky vytáhnout i z velké hloubky. Černé skříňky zaznamenávají data o průběhu letu a konverzaci v pilotní kabině. Právě tato data by mohla pomoci vysvětlit příčinu neštěstí.

Zástupce společnosti Egyptair řekl, že další fází bude zjistit, kde přesně černé skříňky leží, pak bude zahájen pokus o jejich vyzdvižení. K tomu bude možná potřeba nasadit roboty nebo ponorku, a to za „vysoké opatrnosti, aby se předešlo poškození“.

Egyptský airbus podle francouzských vyšetřovatelů krátce před pádem vyslal nouzový signál o kouři na palubě a o dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře. Pátrací týmy zatím našly kusy letadla a části těl obětí, ale stále chybí trup airbusu a většina těl.

Černé skříňky mohou vysílat signál až 30 dní po pádu letadla, uvedl David Learmount ze specializovaného serveru Flightglobal. I když se baterie v černých skříňkách vybijí, tato zařízení je podle něj stále možné nalézt.

dylina ( 1. června 2016 18:34 )

Co je to za prasnici?

santikxauz ( 1. června 2016 18:01 )

Tak teď se už nic nedozvíme,jak často bývá zvykem po nálezu černých skříněk.

Zobrazit celou diskusi