Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muslimský šátek, ale ani křížek do práce nepatří, rozhodl Evropský soudní dvůr

Autor: ČTK, mb - 
1. června 2016
11:10

Na pracoviště žádné šátky pro muslimy, ale ani křížky nepatří. K takovému názoru dospěla poradkyně Evropského soudního dvora (ESD) Juliane Kokottová, která obhajuje zákaz náboženských symbolů na pracovišti. Evropský soudní dvůr se otázkou zabývá kvůli Belgičance Samiře Achbitě. Té její zaměstnavatel zakázal nosit v práci šátek, přestože zahaloval pouze vlasy.

„Zatímco zaměstnanec nemůže ponechat při vstupu na pracoviště za dveřmi otázku svého pohlaví, barvy pleti, etnické příslušnosti, sexuální orientace, věku nebo handicapu, může se od něj očekávat, že v práci zmírní projevy své náboženské příslušnosti,“ domnívá se generální advokátka ECD Juliane Kokottová.

Aby nebyli muslimové diskriminováni, zákaz má platit pro všechny – tedy i pro křesťany. „Pravidla společnosti G4S jsou stejná i pro vyznavače judaismu, kteří chodí do práce s kippou, nebo pro Sikha, který nosí turban, nebo pro křesťana, jenž by nosil viditelně křížek nebo např. tričko se sloganem „Ježíš je skvělý“,“ myslí si Kokottová a ve zprávě tvrdí, že k diskriminaci Belgičanky tak nedošlo.

Evropský soudní dvůr se tématem zahalování žen podle muslimského zvyku zabývá vůbec poprvé, a to na podnět Belgie. Tamní soud musí rozhodnout případ, kdy žena muslimského vyznání Samira Achbita požaduje odškodnění za propuštění z práce kvůli muslimskému šátku. Achbita pracovala jako recepční v belgické firmě G4S Secure Solutions, která zakazuje nošení viditelných náboženských a politických symbolů.

Soud by měl o případu stížnosti řešené v Belgii rozhodnout později tento rok a po jeho výroku teprve vynese konečný verdikt soud v Belgii.

Zakrývání hlavy muslimských žen je zakázáno v některých školách a veřejných institucích ve Francii a Belgii. Nošení islámského šátku je zdrojem sporů v některých evropských státech, zejména ve Francii, která od dob osvícenství považuje za důležité oddělování státních institucí od náboženských. Muslimové ovšem ve Francii dle odhadů tvoří až 10 procent populace a sekulární zákony jsou trnem v oku radikálnějším příznivcům islámu.

Díky muslimům se tak v Evropě dostávají do popředí otázky ohledně vztahu náboženství a státu a jakou roli by měla hrát víra v životě společnosti. Tradiční sekulární pojetí oddělení státu a náboženství je většině muslimů cizí. Nejedná se však pouze o islám, některá omezení evropských úřadů vyvolávají neklid i u židovské komunity či u křesťanů.

Židy i muslimy například pobouřil dánský zákon zakazující rituální zabíjení zvířat na porážce. Podobný zákaz chtělo uplatnit v roce 2014 i Polsko, ale nakonec od záměru upustilo. Křesťané naopak upozorňují na případy, kdy byli věřící kvůli svému náboženství vyhozeni z práce. Asi nejznámější je případ diskriminace letušky Nadii Eweidy, která přišla o práci kvůli nošení křížku, nebo porodních asistentek Mary Doogan a Connie Wood, jež odmítly asistovat u potratů. Oba dva případy se odehrály v Británii.

Někteří náboženští lídři dokonce mluví o diskriminaci věřících v Evropě. „I v bohatých zemích jsou křesťané pronásledováni. Ve jménu tolerance je jim zakazováno nosit viditelné symboly, které symbolizují jejich příslušnost ke křesťanství,“ prohlásil letos v únoru Kirill, hlava Ruské pravoslavné církve.

vltavanka ( 2. června 2016 13:59 )

LE FIGARO 1. 7. 2014 (autorka Caroline Piquet) : FRANCIE - Mezinar. komise pro lidska prava CEDH potvrdila jako legitimni (!) zakaz noseni burky a nikabu ve Francii. Tento zakon byl odsouhlasen franc.parlamentem jiz v zari 2010 a od r. 2004 plati taktéz zakaz musl. divkam nosit satek hijab a vsem zakum jiné ostentativni znaky jakékoliv viry (vcetne kipy zidovskych chlapcu nebo napadného krestanského krize) ve statnich skolach. BELGIE - plati zde podobna opatreni jako ve Francii a osoba, ktera by mela na verejnosti zahaleny oblicej riskuje pokutu skoro 138 euro ! Podle franc. pravicového deniku Le Figaro prelozila V. Cerruti : Clanek jsem prelozila cely i o zakonech v nize uvedenych statech. Predpokladam, ze se zakony platici ve vyse uvedenych zemich prilis od roku 2014 nezmenily, ale presto se stale velmi lisi v techto zemich... : FRANCIE, BELGIE, NEMECKO, HOLANDSKO, ITALIE, SPANELSKO, VELKA BRITANIE, SVYCARSKO a USA ! ! ! (Podotykam, ze napr. ve Francii plati od Velké franc.revoluce v 18.stoleti oddeleni statu od cirkve, jakékoliv, ale vzdy pak platila svoboda vyznani jakékoliv viry. I dnes jsou stihany pouze radikalni formy islamu.) http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2014/07/01/01016-20140701ARTFIG00196-interdiction-du-port-du -voile-integral-ce-que-font-les-autres-pays.php

joudajoudovy ( 1. června 2016 14:56 )

to jiz davno vedi jehovisti a proto se vsude dobre infiltruji.

majojo ( 1. června 2016 12:35 )

Naprosto souhlasím. Jarmulek je fakt všude jak naseto(ironicky myslím). Takže bych přidala i čepičky kněží i zahalení jeptišek a tak podobně. Ti přece taky vykonávají své povolání.

1pepan ( 1. června 2016 12:15 )

Zrušit EU a neřešíme hovadiny.

oringla ( 1. června 2016 12:01 )

Na čem jdeš, ***ová?

Zobrazit celou diskusi