Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Policista zastřelil neozbrojeného černocha, dostal 4 roky ve vězení

Policista Robert Bates byl za zastřelení černocha odsouzen na 4 roky ve vězení.
Policista Robert Bates byl za zastřelení černocha odsouzen na 4 roky ve vězení.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
1. června 2016
07:13

Soud v americkém státě Oklahoma odsoudil v úterý na čtyři roky vězení bývalého zástupce šerifa v záloze Roberta Batese, který loni při policejní akci proti nelegálním prodejcům zbraní omylem zastřelil neozbrojeného černocha. Čtyřiasedmdesátiletý Bates byl uznán vinným již v dubnu ze zabití druhého stupně.

Batesovi se do trestu započítá doba strávená ve vazbě od jeho zatčení na počátku loňského dubna. Tehdy tento dobrovolník střelil po Ericu Harrisovi (44), který se tajným policistům pokoušel nelegálně prodat střelnou zbraň, z pistole v domnění, že má v ruce elektrický paralyzér.

Žalobci uznali, že šlo o omyl, označili však Batesovo jednání za hrubou profesionální nedbalost. Střelba v Oklahomě se stala jedním ze sporných případů usmrcení černochů policisty. Černošští aktivisté na základě těchto případů začali obviňovat policisty z diskriminace.

Symbolem jejich kampaně se stalo předloňské zabití mladého černocha bělošským policistou ve Fergusonu ve státě Missouri, kde kvůli tomu následovaly nepokoje provázené násilnostmi a pleněním. Sám policista byl osvobozen a obvinění proti němu nepodaly ani federální úřady, které se do případu vložily.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi