Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zastřelení goriláka Harambeho bylo správné, myslí si muž, kterého před 30 lety zachránil primát

Autor: rc - 
1. června 2016
05:21

Rozpaky po celém světě budí příběh goriláka Harambeho, kterého zastřelili v sobotu poté, co do výběhu spadl čtyřletý chlapec. Stejný případ se stal i před třiceti lety v Jersey Zoo. Tehdy pětiletý chlapec Levan Marriett spadl do výběhu k hrozivým gorilám, ale jedna z nich, gorilí samec Jambo, malého chlapce začal ochraňovat. Dnes pětatřicetiletý Brit si ale myslí, že zoo udělala dobře, když Harambeho zastřelila.

V sobotu odpoledne v zoologické zahradě ve východoamerickém Cincinnati ošetřovatelé zastřelili dvoumetrákového Harambeho, když se snažili dostat z výběhu primátů malého čtyřletého chlapce, který do příkopu spadl přes zábradlí. Usmrcení chráněné gorily vyvolalo vlnu nevole a na zoo se valí kritika ze všech stran.

Podobný příběh se stal před třiceti lety v Jersey Zoo. Tehdy pětiletý Levan Marriett (35), který byl v zoo se svými rodiči, se nakláněl přes zábradlí a spadl do výběhu hrozivých opic. Okamžitě upoutal pozornost obrovského gorilího samce Jamba.

Jenže ten k údivu všech na zraněného chlapce nezaútočil, nýbrž ho začal ochraňovat. Před nebohého vyděšeného chlapce si ochranitelsky stoupl a snažil se ho udržet v bezpečí před ostatními primáty „Vím, jaké to je být tváří v tvář obrovské gorile – je to absolutně hrozivé,“ řekl The Sun Levan. „Ale má zkušenost mě také naučila, že jsou neuvěřitelně ochranitelští,“ dodal.

V roce 1986 ale ošetřovatelé zareagovali naprosto jinak. Dva stateční zaměstnanci vtrhli do výběhu, aby chlapce zachránili. Zdravotník, zatímco se muži snažili upoutat pozornost goril, se snesl do příkopu za malým chlapcem a začal ho ošetřovat. Posléze mu nasadili popruh a pomocí provazu ho dostali do bezpečí.

„Když se dívám na americké video, všechno se to vrací. Cítím, jak s chlapcem, tak s gorilou. Museli ji usmrtit? Dobře, on neznal svou sílu v porovnání s dítětem, žil v zajetí a nikdy se nedotkl lidského tvora,“ řekl pro The Sun. „A pak ho chytil a vlekl ho vodou hrozivou rychlostí. Čtyřleté dítě je drobné a lehce mohlo utrpět zranění, takže udělali dobré rozhodnutí pro záchranu chlapcova života,“ myslí si Levan.

Dále dodal, že tehdy bylo jiné i chování návštěvníků zoo. Když tehdy spadl do gorilího výběhu, všichni byli ticho a jen vyděšeně pozorovali situaci. Výkřiky plné štěstí se ozvaly až poté, co ho ošetřovatelé zachránili. Ve videu ze zoologické zahrady v Cincinnati to bylo jiné. Jakmile se chlapec ocitl ve výběhu goril, nastal naprostý chaos.

Strašlivý pád ke gorilám tehdy zachytila kamera a gorilímu samci Jambovi se okamžitě začalo říkat hrdina.

Kamery návštěvníků zachytily i případ v Cincinatti. Bohužel, tento příběh má smutný konec.

 Harambe: Smutný konec slavného samce gorily přehledně na Blesk.cz

Skada ( 2. června 2016 10:08 )

 ***. A kdyby mu něco udělal tak zase picu.... ze ho nezastrelili ja bych ho zastřelil taky

dzambulka007 ( 1. června 2016 14:56 )

Ale jenom na venek. Haramble měl mnohem vyšší IQ a postaral by se o kluka mnohem lépe.

cantre ( 1. června 2016 12:40 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace :.- http://dampres.blogspot.cz/

majojo ( 1. června 2016 12:17 )

Milé gorily - tady vidíte, že pro dobrotu na žebrotu. Co se to z vás vyvinulo, chudinky moje zlatý?

cantre ( 1. června 2016 11:38 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace :-., http://dampres.blogspot.cz/

Zobrazit celou diskusi