Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci: Nepracujte moc, jinak zešílíte. Workoholikům hrozí poruchy psychiky

Autor: mb - 
30. května 2016
05:59

Norští vědci z univerzity v Bergenu zjistili, že workoholici mají větší sklon k psychickým poruchám. Kromě úzkostí a deprese jim hrozí např. hyperkinetická porucha, neboli ADHD. K závěrům psychologové došli po zkoumání více než 16 tisíc jedinců.

„Workoholici měli více symptomů psychiatrických poruch než neworkoholici,“ říká psycholožka Cecilie Andreassen, která se podílela na studii. A škála psychických poruch je opravdu pestrá – lidé, kteří neznají nic než práci, strádali úzkostmi, depresemi, impulzivitou, výbuchy hněvu, i hyperkinetickou poruchou, což je neurovývojová porucha, která se projeví již v dětství, ale trpí jí i dospělí. Jedinec není schopen delšího soustředění a je hyperaktivní.

Vědci měli k dispozici obsáhlý „vzorek“ lidí, zkoumali rovných 16 426 jedinců a výsledky studie zveřejnili v odborném časopise PLOS One. Dle akademiků 8,9 procenta workoholiků strádalo depresemi, zatímco výskyt depresí u „normálních“ lidí byl jen 2,6 procenta. Podobný poměr panoval i u impulzivnosti (25,6 procent ku 8,7) a úzkostí (33,8 procent vs 11,9 procent).

Psycholožka Adreassen přesto varuje před unáhlenými závěry. „Jestli to dokládá to, že poruchy vedou k workoholismu nebo naopak, že workoholismus způsobuje poruchy, zůstává nejasné. Záleží také na genetických náchylnostech,“ říká akademička.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 30. května 2016 11:07 )

To já znám taky jednoho workholika, manželku vyměnil za milenku po 40 letech manželství, že ho maželka nechápe (manželka si oddychla neb z něj byla už na nervy - jako manžel byl nepoužitelný ), teď už ho nechápe ani milenka - tak podle něj všechny ženský nestojí za nic a ničemu nerozumí. A že mu to už v 60 totálně leze na mozek je evidentní. Pracuje sice rukama, pracuje dobře - ale jako člověk k diskuzi, společnému životu, atd....je absolutně mimo mísu. Prostě stroj!!!!! Škoda ho, je mi ho spíš líto, čau Mílo, život máš jen jeden!!!!!!

tgbg ( 30. května 2016 09:25 )

Pracovat moc???To se komunistickým vyvrhelům nemůže stát!!!!

hanka666 ( 30. května 2016 07:23 )

Znám jednoho workoholika, je to totální pako. Jen z jediného člověka na světě má vítr - z manželky. Ta jediná ho postaví do latě. Cau Pavle

Zobrazit celou diskusi