Výboj udeřil z čistého nebe během mládežnického fotbalového zápasu ve městě Hoppstädten v německém Porýní.

Podle původních zpráv odvezli záchranáři třicet dětí ve věku od devíti do 11 let do nemocnice na preventivní vyšetření. Policie v noci na dnešek upřesnila, že zranění utrpělo 29 dětí a čtyři dospělí. Nejvážnější je stav pětačtyřicetiletého opatrovatele, který musel být resuscitován po srdeční zástavě. Rozhodčí, který byl mezi nejvážněji zraněnými zmiňován původně, utrpěl pouze lehčí poranění.

Bouřky v sobotu páchaly škody i v jiných částech Evropy. V pařížském parku zasáhl úder blesku skupinku dětí a dospělých, kteří zde byli na narozeninové oslavě. Jedenáct lidí bylo zraněno, z toho osm dětí. Při bouřích přišli v sobotu o život dva lidé v Polsku.

V Česku zasáhla prudká bouře některé části Královéhradeckého kraje, v jižních Čechách padaly kroupy. Voda způsobila nejvíce škod v obcích Výrava, Librantice, Jílovice a Jeníkovice, kde zatopila několik objektů. Následky silné bouře museli likvidovat v několika případech také hasiči v Pardubickém kraji.

V Jílovicích se konala v sobotu odpoledne soutěž dětí a mládeže v požárním sportu, hřiště však bylo ohrožené místními záplavami. Na místo vyrazily jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. „Hasiči neprodleně zahájili evakuaci dětí ze hřiště a mnoho z nich doslova v náručí přenášeli do připravených aut a autobusu,“ uvedl mluvčí. Záchranáři malé hasiče evakuovali do budovy školy v Českém Meziříčí, kde si je později mohli vyzvednout jejich rodiče. Při záchranné akci nebyl nikdo zraněn.

Lokální zátopy zaplavily desítky sklepů, v Jílovicích ve dvou desítkách případů také vnikla do obytných prostor. Například ve Výravě voda zalila větší část obce, ještě večer kolem 20:00 se v jejím středu nacházela veliká laguna. „Hasiči museli evakuovat zhruba desítku lidí, dvěma lidem bylo nutné zajistit náhradní ubytování,“ dodal mluvčí. Podle mluvčího hasičů zatím nebyly vyčísleny škody, které přívaly vody způsobily, hasiči jsou připraveni pomoci odčerpávat vodu ze zatopených objektů.

Fotogalerie
6 fotografií