Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Máme vás na mušce, hrozí Putin Polsku a pochvaluje si ruské rakety

Autor: ČTK, mb - 
28. května 2016
18:21

Rusko si vzalo „na mušku“ Polsko a Rumunsko, řekl v sobotu ruský prezident Vladimir Putin (63) během návštěvy Řecka. Moskva je dle Putina nucena odpovědět na americký protiraketový štít v Evropě. Šéf Kremlu zároveň uvedl, že otázku někdejšího ukrajinského Krymu, který se připojil k Rusku, považuje za „navždy uzavřenou“.

„Jestliže včera lidé v těchto oblastech Rumunska jednoduše nevěděli, co je to být na mušce, tak dnes budeme nuceni přijmout některá opatření pro zajištění naší bezpečnosti,“ řekl Putin na společné tiskové konferenci s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem (41).

„V případě Polska platí to samé,“ dodal. Ruský prezident připomněl, že Moskva není tím, kdo podnikl první krok, pouze reaguje na akce Washingtonu. Putin ani tentokrát neupřesnil kroky, které Rusko v této souvislosti hodlá podniknout.

„Opakovali jsme dokolečka dokola, že budeme přinuceni odpovědět… Nikdo nás neposlouchal, nikdo s námi nevyjednával,“ postěžoval si ruský prezident a naznačil, jaké odvetné kroky by mohla Moskva přijmout. „Celý svět viděl v Sýrii, co dokážou naše rakety středního doletu odpalované z moře. A máme ještě rakety Iskander, které jsou také skvělé,“ řekl Putin.

NATO tvrdí, že protiraketový štít budovaný v Rumunsku a Polsku není namířen proti Rusku, ale Íránu. Tomu ovšem Moskva nevěří. „NATO nám říká vágní fráze, že systém neohrožuje Rusko… Že celý projekt je prevence proti íránskému jadernému programu. Kde je ale nyní ten program? Neexistuje,“ prohlásil Putin v narážce na loňskou dohodu z Vídně mezi USA, dalšími světovými mocnostmi a Íránem.

Prezidenta Putina podpořil i řecký premiér Tsipras, který pro ruská média prohlásil: „Evropská bezpečnost nemůže být zajištěna bez spolupráce a dialogu s Ruskem. Nemyslím si, že můžeme učinit progres nebo zajistit dodržování mezinárodního práva, dokud jsme uvězněni v nebezpečném kruhu sankcí, militarizace a rétoriky studené války,“ domnívá se Tsipras.

V sobotu též Putin zavítal na svatou horu Athos, aby oslavil tisícileté výročí přítomnosti ruského mnišství na hoře, která má v rámci Řecka autonomii a ženám je vstup zakázán. Athos je pravoslavným světem vnímán jako jedno z center mnišského a duchovního života křesťanů.

Ohledně Krymu, který se v roce 2014 po hlasování v referendu připojil k Rusku, Putin řekl, že o věci Moskva už nemíní diskutovat.„Co se týče Krymu, tato otázka je navždy uzavřena. Rusko na toto téma s nikým nebude diskutovat,“ prohlásil prezident.

hanka666 ( 28. května 2016 20:30 )

Jak někdo může chtít mír v Evropě a nejednat s velmocí jako je Rusko? Dokud Amíci nezačli s Ukrajinou, byl tu klid. Vždyt Rusko je naprosto obklíčeno vojenskými bázemi. A to si myslí, že se na to bude Putin koukat jen tak? A Krym? Dnes už by tam bylo NATO a z Ruska by byla velmoc třetí kategorie.

tgbg ( 28. května 2016 19:33 )

Novodobý Hitler zase vyhrožuje válkou. Ano byli to komunističtí rusáci, kteří spolu s fašistickým Německem napadli po vzájemné dohodě a spojenectví zbaběle Polsko. Rusko je promořené nemocí AIDS a zdegenerované potomky alkoholiků a narkomanů. Navíc, 30 000 000 muslimů se na tohoto válečného šílence stejně vykašle.

dzelo ( 28. května 2016 19:28 )

A to by měl těm emerickým štváčům poplácat po rameni že strčili rakety k hranicím Ruska a dát na jejich lži že to není namířeno proti Rusku? No to by musel být padlý na hlavu a je jen správné že přijme opatření a to když někdo zaútočí z vaší zeme schytáte to prostě ze něj když jste to dovolily.

anno ( 28. května 2016 19:16 )

Poláci si sami zadělávají na problém. CHtějí na svém území americký raketový systém PRO, pak se díví, že naně budou mířit ruské rakety!!!

Velemak ( 28. května 2016 18:55 )

VIVAT RUSKO!!! JEDINÁ protiváha rozpínavosti a agresivitě SS a SA!!!!!!

Zobrazit celou diskusi