Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Savčenková vzkazuje Putinovi: Nech Ukrajinu na pokoji, stejně zdechneš

Autor: ČTK, mb - 
27. května 2016
12:20

Ukrajinská důstojnice a poslankyně Naděžda Savčenková (35) v pátek na tiskové konferenci prohlásila, že Ukrajina získá Krym zpět v případě 3. světové války. Zároveň prohlásila, že je připravena stát se hlavou státu, pokud si to Ukrajinci budou přát. Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi (63) by pak řekla, ať nechá Ukrajinu na pokoji, protože „stejně zdechne“.

„Bylo období, kdy jsme ho (Krym) měli bránit. Tu šanci jsme promrhali. Měla jsem pocit, že může začít 3. světová válka, ten pocit mě neopustil. V případě 3. světové války Krym získáme zpět,“ prohlásila Savčenková na tiskové konferenci o tom, zda je realistické, že Krymský poloostrov opět připadne Ukrajině.

Naděžda Savčenková také řekla, že nepotřebuje žádný čas na aklimatizaci z pobytu ve vězení a začne okamžitě pracovat jako politička. „Chtěla bych létat,“ řekla navigátorka vrtulníků Mi-24, která se v letech 2004 a 2005 v rámci ukrajinské jednotky zúčastnila bojových operací v Iráku. „Miluji létání a chci létat. Bude-li ale zapotřebí, budu prezidentem nebo kýmkoli jiným,“ prohlásila Ukrajinka, která byla v Rusku obviněna z podílu na smrti dvou novinářů a odsouzena k 22 letům vězení.

Pro Savčenkovou, kterou ve středu Ukrajina s Ruskem vyměnila za dva ruské vojáky zadržené v Donbasu, je prioritou obrana Ukrajiny. „Je jedno, kde budu hájit vlast. Třeba na bojovém poli, půjdu do prvních řad. Pokud zjistím, že jsem zapotřebí zde (v Kyjevě), zůstanu. Budu dělat vše a nikdy se nezastavím. Nemám už vlastní život, mým životem je Ukrajina,“ prohlásila.

Kdyby pak měla možnost promluvit s ruským prezidentem, řekla by mu následující: „Nech Ukrajinu na pokoji, nech na pokoji všechny země, kam ses nacpal. Máš jen jeden život, stejně zdechneš a i my všichni umřeme.“

Přímočará a nekompromisní Savčenková symbolizuje étos protiruských válečníků, kteří opovrhují diplomatickým kličkováním Kyjeva a minské mírové dohody mají za zradu národních zájmů. Že bude v kyjevské politice slyšet, o tom nepochybuje nikdo. Se svým nabroušeným slovníkem se může stát mluvčím nejen nacionální pravice, ale i extrémní ultrapravice.

„Charisma Savčenkové může sjednotit pravici a ultrapravici, které věří, že ideje revoluce je třeba bránit. Takový scénář by mohl odstartovat pouliční protesty a následně vést i k novým parlamentním volbám,“ prohlásil Vladimir Fesenko, šéf ukrajinské analytické skupiny Penta.

Nová ikona ukrajinských nacionalistů, vědoma si celonárodní popularity, nebude mít s útoky na zavedené a nepopulární politické klany problém. Její houževnatá oddanost revoluci a válce bez kompromisů může v zemi rozvrátit popřevratové pořádky.

„Moskva sází na to, že Savčenková sehraje ve vnitropolitické situaci na Ukrajině destruktivní roli,“ citovalo ruské vysílání BBC ruského politologa Alexandra Guščina

Video  Prezident Porošenko vítal Savčenkovou po propuštění z vězení.  - Reuters
Video se připravuje ...

Vladimir Putin propuštěním Savčenkové vyřešil dva problémy. Zbavil se politické zátěže, kterou mu Západ skoro dva roky předhazoval, a vylepšil si pověst před rozhodováním Evropské unie o protiruských sankcích. Kyjevu zároveň vyrobil potenciální problém, který může zemi dál udržovat v nejistotě.

kristinn ( 6. července 2016 18:19 )

krava krávová!!!Máš smrť pred sebou, ako všetci živí ľudia...

hanka666 ( 28. května 2016 09:30 )

Všichni ti váleční štváči by si měli zkusit být někde v zákopech aspon týden zmrzlí, hladoví, zavšivení, nemytí, nemocní, za nářeku raněných,obklopeni mrtvými, zaSRaní hrůzou. Vždyt my jsme hysteričtí, když nám nejde teplá voda.

zvonik54 ( 27. května 2016 23:00 )

 Savčenková jako žena zřejmě není normální. U nás se říká, že žena s náturou sprostého a hrubého agresora vyhrožující komukoli silou, je prostě chlap s kozama jako bejk! Představa, že by všechny ženské na Ukrajině byly jako ona, tak svět by byl již dávno zničen 3. světovou válkou. Savčenková má fakt být, na svojí hrubost hulvátky, velice hrdá stejně jako ti, co zde píšou ve své nenávisti k Rusku, že ona má pravdu. Má pravdu jedině tu, že ze sebe vyvrhuje všechny sprosťárny, protože je tak vychovaná rodiči a ukrajinskou armádou. Nikomu! To myslím vážně. Nikomu bych nepřál rozpoutat válku s Ruskem! Vůbec nevíte, s čím byste měli tu čest, zvláště jako spojenci NATO! Až zase první středu v měsíci zahouká na zkoušku siréna, tak vy Češi byste ani nevěděli, kam se máte jít schovat do krytu CO před náletem ruských letadel v případě prvopočátku války a bombardování z klasických letadel.

hanka666 ( 27. května 2016 22:54 )

Za chvíli bude nepohodlná a tak se jí zbaví.Taková zrůda, která mučí vězně hůř jak chlap a při převozu vrtulníkem je chce z vrtulníku vyhodit, ta nemůže skončit dobře. Ta to má spočítaný.

matno ( 27. května 2016 20:10 )

Už jsem si vzpomněla. Myslím, že se jmenoval Muzičko.

Zobrazit celou diskusi