Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Norská média o kauze Michalákové nepíší, soud vrcholí v pátek

Autor: shp, ČTK - 
27. května 2016
07:11

Norská média nesledují případ Češky Evy Michalákové, jejíž odvolání proti loňskému rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci mladšího chlapce projednává tento týden soud v Hokksundu. Jedním z důvodů je pravidlo mlčenlivosti, kterým se média v Norsku v případech týkajících se dětí řídí. Soud končí v pátek. Rozsudek s největší pravděpodobností nebude dnes, Michaláková ho dostane písemně později.

Sílících kritik na adresu sociálního úřadu Barnevernet, který Michalákové syny před pěti lety odebral, si ale norský tisk, rozhlas i televize všímají. „Ve většině velkých norských médií se hodně mluví o demonstracích (proti úřadu Barnevernet) v zahraničí, které se konaly v posledním roce, a o kritice úřadu Barnevernet - ať už jde o případy, kdy sociální úřad v rodině zasáhne, nebo o ty, kdy nezasáhne. Je to téma, o kterém média v Norsku stále píší," říká Morten Andersen, který je vedoucím zpravodajské redakce největšího norského tištěného deníku Aftenposten.

Také Aftenposten se podle Andersena zajímá spíše o kritiku celého systému ochrany dětí v Norsku a jednotlivým případům se věnuje méně. „Povinnost mlčenlivosti zaměstnanců úřadu Barnevernet a etické ohledy tisku na děti mají za důsledek, že o těchto případech je velmi složité psát. Často zde stojí tvrzení proti tvrzení a nejsme schopni zjistit, co se v rodině stalo," vysvětlil Andersen.

Z těchto důvodů Norové neznají ani kauzu Evy Michalákové. „Případ Evy Michalákové není v Norsku širší veřejnosti známý. Ani já o něm nevím. Neexistuje ale žádný zákon, který by bránil norským médiím o této záležitosti psát," řekl Andersen v rozhovoru s ČTK. Stejně se vyjádřil i novinář Gard Steiro, který dříve působil jako šéfredaktor listu Bergens Tidende a nyní je redaktorem druhého největšího norského deníku Verdens Gang. „Jméno Michaláková neznám. Celostátní média si tohoto případu nijak zvlášť nevšímají a běžný Nor o něm neví," řekl Steiro.

Novinář listu Verdens Gang se domnívá, že norský tisk nyní podstatně víc dbá na potřeby a práva dětí, než tomu bylo před deseti lety. Tehdy prý některá média psala o individuálních případech, kdy byly děti rodičům násilně odebrány. „Tyto články byly často psány z perspektivy rodičů. Barnevernet se nemohl vyjadřovat kvůli povinnosti mlčet. Ke kritice rodičů proto nebyly protiargumenty," uvedl Steiro. Nyní jen velmi vzácně dostanou jmenovití rodiče příležitost prezentovat své případy v norských médiích.

Steiro rovněž upozorňuje, že v Norsku se často o sociálním úřadu píše opačně než v zahraničních médiích. „Norská média v poslední době více kritizují případy, kdy úřad nezasáhl, ačkoli byli nezletilí očividně vystaveni násilí," konstatuje novinář z bulvárního listu Verdens Gang, podle něhož ale mají Norové poměrně velkou důvěru v Barnevernet.

Na problém medializace upozorňuje i Slovenka Silvia Eldringová, která studovala problematiku ochrany dětí a v současné době pracuje v Oslu v domově pro mládež. „Medializace je v těchto případech ožehavá věc. Média mají samozřejmě důležitou kontrolní úlohu, na druhou stranu je ale třeba vidět, jakým způsobem jsou tyto případy medializované. Často je to velmi jednostranné a zaznívají pouze názory rodičů. Barnevernet je vázán mlčenlivostí, a tak se k případům vyjádřit nemůže," připomíná Eldringová.

Při medializaci je podle Eldringové rovněž důležité myslet také na dítě. „Mnoho dětí, které se svěřily s tak choulostivou věcí, jako je například zneužívání, pak zažívá, že o tom mluví celá země. Je nutné je před tím chránit,“ konstatuje Eldringová. Novinář listu Aftenposten zdůrazňuje, že tisk má podle etických pravidel brát ohledy na dítě i v případech, kdy ke zveřejňování dali souhlas rodiče

„Když se hovoří o dětech, je dobrým zvykem tisku brát ohled na to, jaké následky to pro děti může mít. To se týká také případů, kdy rodiče dali svolení k tomu, aby se o dítěti mluvilo. Je pravidlem, že totožnost dítěte se neprozrazuje v rodinných svědectvích, v případech týkajících se ochrany dětí či v soudních případech,“ cituje Andersen z etických pravidel pro tisk.

Předsedkyně soudu Liv Synnöve Taraldsrudová novinářům řekla, že soud má na vynesení verdiktu čtyři týdny. Soudní jednání, které je neveřejné, začalo ve středu a od té doby již vypovídala matka dětí i otec, který se rovněž odvolává proti rozhodnutí o adopci, dále představitel sociálního úřadu Barnevernet, který o odebrání bratrů rozhodl, i nynější pěstouni dětí. Dnes má s výpovědí předstoupit mimo jiné dědeček hochů.

Nyní jedenáctiletý Denis a sedmiletý David, kteří se narodili v Norsku, vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se neprokázalo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková, která žije trvale v Norsku, proto předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, loni na podzim norské úřady rozhodly, že ji zbaví rodičovských práv a mladší chlapec bude dán k adopci.

Norská strana se od začátku odmítá ke kauze vyjadřovat s ohledem na ochranu soukromí chlapců. Norská ambasáda nicméně již dříve uvedla, že úřad děti Michalákovy neodebral bezdůvodně a že matka českým úřadům o případu předala neúplné informace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kaonkl ( 27. května 2016 14:22 )

samozřejmě .. jako v mnohých jiných včetně malé slovenské Maxine (paradoxně už před pár měsíci ji soud vrátil rodičům, dosud ji rodiče doma nemají, BV se stále brání vydat ji), nebo rumunská rodina (prošetřeno dalšími a žádné pochybení), nebo ta malá česko-norská nemocná holčička, taky BV usvědčen ze lží, dítě nakonec vráceno, nebo teď ty 4 německé děti, taky nebyl k odebrání důvod atd. atd.)... Takže prosím, než začnete takhle hloupě kdákat, zjistěte si o poměrech v Norsku víc. O německé rodině víc zde: http://sonasvobodova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524010

kaonkl ( 27. května 2016 14:16 )

Co nedokázali Češi, Němci si svoje děti vydupali velmi rychle ! http://sonasvobodova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524010

mistr_yoda ( 27. května 2016 10:01 )

Mně se zdá, že klukům je v Norsku líp.

policejninegramot ( 27. května 2016 09:10 )

Nevim no. Spíš bych se zajímal o to co předvádí český OSPOD. Poté bych se zabýval norskou sociálkou. www.ospod.info Tam jsou věci!

Zobrazit celou diskusi