Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Pryč s muslimskými okupanty.“ Starostovi Londýna se postavili radikálové

Autor: mb - 
27. května 2016
06:20

Přívrženci radikální pravice Britain First vyhlásili „válku“ nově zvolenému starostovi Londýna Sadiqu Khanovi (46). Extremistům vadí, že je Khan muslim. Zároveň oznámili, že se jejich kampaň vztahuje na všechny muslimy zastávající veřejné funkce. Muslimské politiky nazývá sdružení dokonce „okupanty“.

„Britain First zahajuje »přímou kampaň« proti všem muslimským politikům. Jde o osoby jako Sadiq Khan (starosta Londýna), Mohammed Altaf-Khan (starosta Oxfordu), Hussain Akthar (starosta Blackburnu), Shafique Shah (starosta Birminghamu) a další,“ stojí v prohlášení pravicových extremistů. Minimálně v jednom případě však udělali chybu. Shah už není starostou Birminghamu, nahradil ho Ray Hassall.

Otazníky vyvolává termín i „přímá kampaň“, Britain First slovní spojení dále nijak nerozvádí. „Naše operace zpravodajského typu se soustředí na všechny aspekty jejich života – kde žijí a pracují, kde se modlí atd.,“ uvádějí radikálové ve svém letáku.

Hnutí vede Paul Golding z Lutonu, kde čtvrtinu obyvatelstva tvoří muslimové. Pravicoví radikálové v minulosti pořádali provokativní akce jako demonstrace s křížem před mešitou, také vtrhli do prostor britského šaría soudu či řeznictví, kde se porážejí zvířata v souladu s muslimskými zákony.

Bez ohledu na radikální slovník hnutí tvrdí, že je antirasistické a nebojuje proti etnickým menšinám, ale pouze proti muslimským radikálům. Jako „důkaz“ tolerance uvádí hnutí fakt, že má mezi sebou členy z Polska a jedno z videí Britain First přímo mířilo na polské voliče, aby hlasovali v londýnských volbách pro šéfa hnutí Paula Goldinga.

Golding na rozdíl od Khana byl v souboji o křeslo londýnského starosty neúspěšný. Svůj hlas mu dalo 31 372 voličů, Khan získal přes 1,1 milionu hlasů. Při projevu Khana, kde se sešli všichni uchazeči o post starosty Londýna, se pak Golding na protest otočil zády. Britská média protestní akci uštěpačně komentovala poznámkou, že to vypadalo, jako kdyby Golding vykonával malou potřebu.

Hnutí je kromě provokativních akcí známo i kontroverzními vyjádřeními. „Britain First nyní považuje všechny zvolené muslimské politiky za okupanty a budeme bojovat proti jejich strategii postupného přebírání kontroly nad naším politickým systémem. Britain Fist má v manifestu zákaz islámu v Británii a nepřestaneme, dokud všichni islámští okupanti neopustí politiku,“ píšou extremisté ve svém prohlášení.

Nehledě na radikální názory, Britain First funguje v zemi zcela legálně, i když Paul Golding byl policií již několikrát zadržen a vyšetřován kvůli různým přestupkům. Ve většině případů šlo o menší prohřešky proti veřejnému pořádku či potyčky s odpůrci.

4321 ( 30. května 2016 08:48 )

co tak zacit rikat po pravde misto extremisti a radikalove například občani či vlastenci?

Charda64 ( 29. května 2016 00:57 )

Britain First nejsou žádní extrémisté, jsou to opravdoví Britové. Chcete snad tvrdit o amerických indiánech, že to jsou extrémisté ???

corsa ( 28. května 2016 13:29 )

Mají pravdu ti muži z Britain First.....

Nezadat ( 27. května 2016 15:00 )

Nějak se přestalo psát o volebním podrazu v Rakousku.Tamní už jsou ze 70% přesvědčeni o podrazu a zmanipulování voleb.

1pepan ( 27. května 2016 13:42 )

Abych to upřesnil - kvůli pro muslimské politice Makrely.

Zobrazit celou diskusi