Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandál ukrajinských diplomatů na Slovensku: Pašovali tisíce krabiček cigaret

Autor: mb - 
25. května 2016
20:32

Pořádnou mezinárodní ostudu si ukrojili ukrajinští diplomaté pracující na Slovensku. Pokusili se propašovat do Evropy desítky tisíc krabiček cigaret v celkové hodnotě 30 tisíc euro (zhruba 811 tisíc Kč). Kontraband přitom řidič dodávky označoval za „diplomatickou poštu“. Na Ukrajině mezitím zúčastněné obvinili z „falšování dokumentů“ a „zneužití pravomocí“.

Vozidlo zadrželi celníci 21. května ještě na ukrajinské straně hraničního přechodu s Maďarskem. Původně chtěli pohraničníci provést pouze vizuální kontrolu, ale jelikož byla všechna okna dodávky Volkswagenu začerněná, požádali řidiče o otevření.

To ovšem řidič dodávky odmítl, údajně mělo jít o „diplomatickou poštu“ a bez povolení svých nadřízených náklad nemůže nikomu ukázat. Diplomatická pošta v souladu s mezinárodními dohodami nepodléhá kontrole. Jenže taková argumentace celníky nepřesvědčila, a tak začal řidič vyhrožovat „mezinárodním skandálem“. Když nezabrala ani tato finta, muž se chtěl s dodávkou jednoduše vrátit na Ukrajinu.

V tom mu ale zabránili celníci a po otevření se nestačili divit. „Diplomatická pošta“ v ukrajinském slangu zřejmě znamená kontraband neproclených cigaret. Krabičky cigaret zaplnily každé volné místečko vozidla, celníci jich napočítali rovných 56 890 kusů.

Řidič dodávky byl nakonec identifikován jako Ukrajinec Sergej Liščišin. Kyjevan měl sice diplomatický pas, ale následně se zjistilo, že diplomatem není. Dokument má jen díky tomu, že je mužem diplomatky Oksany Liščišinové a jako rodinný příslušník má na diplomatický pas právo.

Oksana Liščišinova pracovala jako diplomatka na Slovensku, zastávala funkci první tajemnice ukrajinského velvyslanectví v Bratislavě a byla to právě ona, kdo obstaral všechna potřebná povolení k dovozu „diplomatické pošty“. Brzy po zveřejnění skandálu byla povolána zpět na Ukrajinu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí začalo incident okamžitě vyšetřovat. Zároveň chce zjistit, zda byl do pašování cigaret zapleten i ukrajinský velvyslanec na Slovensku Oleg Gavaši. „Velvyslanec musí mít přehled o tom, co se děje na jeho velvyslanectví. Pokud to nevěděl, je to špatné. Ale horší, radikálně horší by bylo, kdyby o tom věděl. V takovém případě se obrátíme na prezidenta (Ukrajiny) s žádostí o výměnu,“ prohlásil náměstek ukrajinského ministerstva zahraničí Vadim Pristajko.

Pašování cigaret je na Ukrajině výnosným byznysem, zejména na západě země u hranic se Slovenskem a Maďarskem jsou do nelegálního byznysu nezřídka zapojeni i představitelé státu. Minulé léto dokonce došlo u slovenských hranic k ozbrojenému konfliktu mezi členy neonacistického Pravého sektoru, tamními kriminálními strukturami a policií. Dle ukrajinských médií znesvářené skupiny bojovaly o kontrolu nad tímto byznysem. Někteří ze zúčastněných si přijeli vyřizovat účty v autech s českými poznávacími značkami.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi