Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nadija Savčenková je volná: Rusko a Ukrajina si vyměnily vězně

Autor: bru/ČTK - 
25. května 2016
10:59

Po téměř dvou letech věznění v Rusku se dnes domů vrátila ukrajinská letkyně Nadija Savčenková (35), kterou Kyjev vyměnil s Moskvou za dva Rusy odsouzené na Ukrajině. Na moskevském letišti Vnukovo mezitím podle ruských médií přistálo letadlo s Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem propuštěnými z ukrajinského vězení.

Přílet Ukrajinky se stal v Kyjevě mimořádnou událostí. Na letišti Boryspil Savčenkovou vítali prezident Petr Porošenko (50), její matka, dcera Věra a expremiérka Julija Tymošenková (55). Savčenková pak odjela s Porošenkem do sídla ukrajinského prezidenta. Prezident Porošenko mezitím na sociální síti Twitter oznámil:„Prezidentský speciál s hrdinkou Ukrajiny Nadijou Savčenkovou přistál!“

Ukrajinský server Vesti napsal, že Savčenkové udělil milost ruský prezident Vladimir Putin (63), podobně jako Porošenko udělil milost Jerofejevovi a Alexandrovovi. Nikdo z osvobozené trojice přitom o milost podle advokátů nežádal; ruské i ukrajinské zákony údajně umožňují, aby místo odsouzených podali žádost jejich obhájci nebo příbuzní či některá společenská organizace.

Podle advokáta Savčenkové Nikolaje Polozova se Ukrajinka vrátila do vlasti jako „absolutně svobodný člověk“. Výměna Savčenkové za dva Rusy byla podle něj rozhodnutím politickým, nikoli justičním. Trest, který Ukrajince udělil ruský soud, si proto Savčenková odpykávat na Ukrajině nebude. Podle ukrajinských médií by to ani právně nebylo možné, protože během věznění v Rusku byla v Kyjevě zvolena poslankyní a vztahuje se na ní imunita.

„Chci požádat o odpuštění všechny matky, jejichž děti se nevrátily. Já sama se vracím živá. Nemohu vám vrátit mrtvé, ale jsem připravena položit na bojišti za Ukrajinu život. Udělám vše pro to, aby se každý vězněný mladý člověk dostal na svobodu. Žádný ukrajinský hrdina nesmí zemřít,“ křičela Savčenková na letišti v bezmála hysterickém projevu.

 

Putin se podle agentury TASS před podpisem omilostnění setkal s pozůstalými po dvou ruských novinářích, za jejichž smrt je podle ruského soudu Savčenková odpovědná. Příbuzní prezidenta požádali, aby z humanitárních důvodů milost Savčenkové udělil.

„Chci vám poděkovat za vaši pozici a chci vyjádřit naději, že toto rozhodnutí motivované především humanitárními důvody, povede k deeskalaci konfrontace v určité konfliktní zóně a zabrání podobným hrozným a nesmyslným ztrátám. Děkuji vám mnohokrát,“ poděkoval prezident Putin rodinám mrtvých novinářů.

Propuštění ukrajinské pilotky na internetu okomentovala i vrchní prokurátorka Krymu, který se oddělil od Ukrajiny po tzv. Majdanu.„Tyran pustil Nadiju,"  napsala ve zjevně ironickém příspěvku Natalia Poklonskaja, která tak narážela na to, že je Vladimir Putin v západním tisku vykreslován v negativním světle.

Podle některých západních i ruských politologů může výměna odsouzených přispět k oteplení rusko-ukrajinských vztahů, které se od státního převratu v Kyjevě a připojení Krymu k Rusku v roce 2014 ocitly na bodu mrazu. Savčenková byla osvobozena jen několik týdnů předtím, než má Brusel rozhodnout o dalším osudu protiruských sankcí. Propuštění ukrajinské letkyně na svobodu bylo jedním ze stěžejních požadavků, které západní státníci adresovali Moskvě.

Dle informací moskevského listu Kommersant bylo konečné dohody o výměně dosaženo při telefonické konferenci nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francii, která se uskutečnila v úterý ráno.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 26. května 2016 12:21 )

Tato fanatická lidská zrůda úmyslně zavraždila/navedla palbu na civilisty!!Je duševně dost labilní,problémová a nenávistná,podporující nacismus/banderovce za každou cenu!Žádná letkyně!Na to nemá buňky,schopnosti,byla návodčí palby na cíle,které ona uznala za vhodné!I na civilní úmyslně!Tohle udělat USA a zabít jim civilní novináře,občany tak tam ihned pošlou letectvo,letadlovou loď a demokraticky rozbombardují bez mandátu OSN!!!Měla a má podle lékařů sadistické sklony,niterně nenávidí muže,je homosexuální(lesba) a vůbec se „nemaže“ s muži a jejich bitím a mučením….Nekaje se za propuštění a druhou šanci,ale naopak ihned ohlásila s nadšenám další návrat na frontu vraždit co nejdříve proruské občany z paneláků nebo přímo Ruské občany za každou cenu!!Zde je výpověď kněze Svato-Nikolského chrámu Vladimír Mareckij, osvobozeného z Ukrajinského zajetí.Zázrakem přežil bestialitu, týrání a mučení nové „hrdinky“ Majdanu Savčenko.Zde jsou jejich slova:„Ona prostě nebila, ona mrzačila a ubíjela.Svázané na rukou i na nohou – mlátila trubkou, rozbíjela genitálie, zhášela cigaret y v jejich otevřených očích. Neustále přitom řvala: „Prodám tě na orgány jako tamty nebo tě rozstřílím na sr….!“„Když řeknu, že nás bili – tím nic neřeknu. Nás ubíjeli. Nás stříleli, nám lámali kosti, nás bili nejen rukama a nohama, ale i pažbami a vším, co jim přišlo pod ruku,“ – vzpomíná Mareckij.Podle jeho slov se obzvláštní brutalitou odlišovala Naděžda Savčenko, kterou tak aktivně brání kyjevská vláda. Libovala si ve své síle, osobně mlátila zajatce a pronášela u toho různé průpovídky. Kvůli výdělku navrhovala prodávat orgány zajatců, a když ostatní členové batalionu nesouhlasili vydávat zajatce na orgány, navrhla je tedy zabít,„aby se neutrácelo za dopravu do SBU“.A tohle zvíře podporujeme!!!Jsme západní zmetci!www link http://www.nwoo.org/2016/03/14/zverstva-savcenkove/

tgbg ( 25. května 2016 19:57 )

Savčenková je ukrajinská hrdinka. Vedení Ukrajiny též vyhlásilo za hrdiny ukrajinské vojáky, kteří za 2.sv. války bojovali proti ruským nacistům. Savčenková patří k následníkům a obdivovatelům bývalých statečných partyzánů, kteří čelili ruské genocidě Ukrajiny. Jak všichni víme, byli to ruští bolševici a posléze ruští komunisti, kteří hromadně vraždili ukrajinské civilisty, dělníky a rolníky. Takto ruští fašisti-komunisti povraždili na Ukrajině 8 000 000 lidí. Ještě chybí, aby dnešní ruští vůdci prohlásili za své hrdiny i příslušníky SS, kteří na Ukrajině řádili ruku v ruce s komunisty. A takovým čuňatům u nás někteří lidé fandí.

malenabald ( 25. května 2016 19:47 )

právě na to myslím taky, ta o hladovce jen žvanila

gabreta ( 25. května 2016 18:17 )

Tak to si muklové v Ruský base odfoukli, že už je tenhle hermafrodit nebude honit s ocasem v ruce!!

santikxauz ( 25. května 2016 15:25 )

Tak je opět doma mezi svými fašisty.

Zobrazit celou diskusi