Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vedlejší produkt studentů z Erasmu? Milion narozených dětí, říká Šojdrová

Díky programu Erasmus se narodilo už milion evropských dětí, říká Šojdrová.
Díky programu Erasmus se narodilo už milion evropských dětí, říká Šojdrová.  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: tmp - 
29. května 2016
07:40

Deset let programu Erasmus, jeden milion narozených dětí. Taková je realita nedávného průzkumu, který provedl Evropský parlament v rámci monitorování dosavadních výsledků programu. Díky němu ročně jen z Česka vyjíždějí tisíce studentů studovat do zahraničí.

„Za uplynulá desetiletí došlo k výměně milionů vysokoškolských studentů. Tím, že stráví v té zemi jeden až dva semestry, tak tam samozřejmě dojde k navázání tak silných kontaktů, že z toho máme o milion více občanů v Evropské unii,“ řekla Blesk.cz europoslankyně Michaela Šojdrová. Podle ní jde o pozitivní výsledek, přestože rozmnožování není hlavním účelem programu.

„Erasmus je k tomu, aby se lidé seznámili s tím, jak se vzdělává v jiných zemích, aby získali představu o studijním programu v zemích EU a aby tam načerpali jiný přístup v daných oborech,“ uvedla Šojdrová. Uvedený milion narozených dětí byl vypočítán za posledních deset let fungování programu.

„Je to vysokoškolské studium a to, co vzniká jako vedlejší produkt, což je ten milion dětí, to je jenom bonus, ale je to dobrý bonus, mně se líbí,“ řekla s úsměvem. Ovšem narozené děti, které mají rodiče z jiných evropských zemí, to s sebou logicky nese i určité problémy. Ty byly dokonce zmíněny na plénu Evropského parlamentu.

Šlo o diskusi o řešení přeshraničních rodičovských sporů. Já si myslím, že to ale není žádná velká komplikace. Je to přirozené, co může vznikat, i kdyby nešlo o rodiče, kteří se seznámili v rámci Erasmu,“ dodala. Milion narozených dětí tak dost možná do budoucna vyvolá nová evropská pravidla.

kerloss ( 29. května 2016 11:50 )

nebudu se v tom moc pitvat jeste zapomela dodat ze se roznasi pohlavni choroby a tech nakazench je az 90% z tech studujcich. Zeptejte se tech lidi co chteji michani ras jestl jejich deti maj cmouda ktery neuznava rovnopravnost zen nebo syn ktery bude mit spinavou cikanku nebo jinou spinu v dome. urcite nemaji a sami jim to zakazi

marti33 ( 29. května 2016 11:45 )

Otázka je kolikrát víc dětí by se narodilo, kdyby ženy nestudovaly nesmyslné obory, any Eu naplnila plán na 80% populace s VŠ ???

marti33 ( 29. května 2016 11:39 )

Ano, rasové míchání dětí není vedlejší produkt nýbrž hlavní cíl EU a Erasmu. Divím se že to zednářka Šojdrová nepřizná.

andorea ( 29. května 2016 09:08 )

Dnes je Apríla nebo tu hlubokou myšlenku opravdu paní europoslankyně myslí vážně?

bluedream ( 29. května 2016 09:04 )

Takže studentka, která odjede studovat, otěhotní s cizincem, s velkou pravděpodobností nedostuduje nebo studium musí kvůli těhotenství přerušit, založí neúplnou rodinu, kdy je na dítě sama, nebo se jí vztah s cizincem brzy rozpadne a tahají se o dítě přes mezinárodní soudy a tohle má být ten radostný bonus? Šojdrovná by se měla jít léčit.

Zobrazit celou diskusi