Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Švédský recept na islamisty: Spustí vlastní výuku muslimských duchovních

Autor: mb - 
24. května 2016
19:40

Švédové začnou z peněz daňových poplatníků financovat vzdělávání muslimů. Věřící, kteří se chtějí stát imámy (duchovní vůdci, pozn. red.), už nebudou muset jezdit do zahraničí, vzdělávat se budou přímo ve Švédsku. Skandinávský stát zavádí pilotní projekt, od kterého si slibuje omezení vlivu zahraničních duchovních, jejichž názory jsou ve Švédsku vnímány jako extremistické.

První kurz pro imámy financovaný z veřejných prostředků se začne vyučovat jako nástavba na střední škole Kista ve Stockholmu. „Budeme vyučovat islámskou teologii (věrouku) a vedení. První rok bude jen takový úvod, během následujících let bude kurz rozšířen a prohlouben,“ slibuje ředitel Abdulkader Habib, který s nápadem přišel.

Podle Habiba to je skvělé řešení pro většinovou společnost i muslimskou menšinu. Domácí výuka imámů prý zabrání jejich radikalizaci v zahraničí. „Stabilizuje to situaci… Muslimové navíc nebudou mít pocit, že musí cestovat na Blízký východ, aby získali solidní vzdělání,“ říká Abdulkader Habib.

Švédsko je domovem početné muslimské komunity, islám vyznává zhruba 5 procent populace. Přitom ještě v 70. letech se k islámu ve Švédsku hlásilo jen mizivé procento populace. Růst islámu odstartovala masivní migrace, především ze zemí Blízkého východu.

Švédsko bylo též loni těžce zasaženo uprchlickou krizí, do země dorazilo přes 160 tisíc migrantů, což je nejvíce ze všech evropských zemí v přepočtu na počet obyvatel. Převážná část nově příchozích je muslimského vyznání.

Společný život většinové švédské společnosti a muslimské menšiny byl ještě v 90. letech vnímán jako bezproblémový. V poslední době se ale množí útoky na mešity ze strany pravicových radikálů.

Švédskou společností též otřásla série znásilnění a sexuálního obtěžování ze strany muslimů či uprchlíků. O sexuálních útocích na populárním mládežnickém hudebním festivalu ve Stockholmu policie dokonce raději mlčela.

Obavy má i židovská komunita, obzvláště špatná je situace v jihošvédském Malmö. Už v roce 2010 lídr tamější židovské obce Fredrik Sieradzk prohlásil, že jsou Židé „obtěžování a fyzicky napadáni lidmi z Blízkého východu.“ Centrum Simona Wiesenthala v témže roce Židům doporučilo, aby byli „maximálně obezřetní“ při návštěvě Malmö. O problému se dokonce před čtyřmi lety debatovalo na půdě OSN, organizace tehdy situaci ve městě označila za „velmi vážnou“.

Nezadat ( 25. května 2016 07:02 )

V Dachau?

joudajoudovy ( 25. května 2016 06:35 )

kde zustali skandinavsti vikingove, kteri dobyli uzemi jizni i zapadni evropy a dopluli do gronska i kanady? kdyby zazili nasilnou prevychovu komunisty, jiste by pochopili, ze je ceka poroba i moralni zkaza, kdy sve deti budou ucit pokrytectvi a nabadat je, co se doma povida, nesmi se na verejnosti ventilovat. jestlipak "novi" svedi budou tak tolerantni k puvodnimu obyvatelstvu, az se dostanou do vedeni obci, mest i statu? pologramotna smecka najezdniku bude mit preeee. a co na to rikaji laponci? budou z lovcu a zpracovatelu kuzi rekvalifikovani na tkalce kobercu? andzela a spol. = blazni s demenci, v poslednim stadiu deliria s bludnymi projevy.

holcman ( 25. května 2016 04:24 )

Švédům už hráblo úplně, docela?

Duka_je_zmrd ( 24. května 2016 23:33 )

Ať jdou evropští politici do pr.dele! To si tady neumíme udělat pořádek? Pomoci uprchlíkům ano, já jsme PRO, ale proč se policie a vojáci flákají a nedělají pořádek? Flákači. Jakmile udělá cizinec průšvih, okamžitě vyhostit a ostatní si to rozmyslí. To už fakt vypadá jako záměrná akce pro nenávist mezi západním světem a muslimama. Když chlap nemá dlouho sex, začne mu hrabat, no jistě, ale musí se holt více hlídat. Jsou jako fanoušci Sparty, prasata

hanka666 ( 24. května 2016 20:44 )

Bože, kde je ten národ hrdých Vikingů. Co se to s nima stalo, že z nich vyrostli takoví debilové? Asi měli inkluzivní školství TAkové ***iny může vymyslet jen d e b i l.

Zobrazit celou diskusi