Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zfalšované rakouské volby? Příznivci Hofera hledají příčinu prohry

Autor: ČTK, mb - 
24. května 2016
12:50

Těsná porážka pravicového kandidáta Norberta Hofera (45) v rakouských prezidentských volbách nedává spát jeho příznivcům. Někteří z nich dokonce mluví o zfalšovaném výsledku poté, co byl po sečtení korespondenčních hlasů jako vítěz oznámen levicový kandidát Alexander Van der Bellen (72).

Hofera při nedělních volbách v jednotlivých volebních obvodech podpořilo 51,9 procenta hlasujících, zatímco Van der Bellena pouze 48,1 procenta. Poměr sil se ale zvrátil poté, co byly započteny korespondenční hlasy, kterých byl tentokrát rekordní počet – 700 tisíc.

Najednou se stal vítězem prezidentských voleb Alexander Van der Bellen, který získal 50,3 procenta hlasů, Norbert Hofer pak 49,7 procenta. Van der Bellen dle volební komise zvítězil těsným rozdílem 31 026 hlasů. Takový vítězný obrat vyvolal pochybnosti o regulérnosti voleb u některých příznivců Hofera, kteří ventilovali své zklamání na sociálních sítích.

Samotný Norbert Hofer se ale do debaty o případné neregulérnosti voleb nenechal vtáhnout, porážku přijal a výsledek hlasování označil za „investici do budoucnosti“. „Samozřejmě že jsem zklamán. Prosím, neztrácejte naději. Snaha, kterou jsme vložili do této kampaně, nepřišla nazmar, je to investice do budoucnosti,“ prohlásil Hofer, který si získal voliče především tvrdou antiimigrantskou rétorikou. V Rakousku se mají konat parlamentní volby již v roce 2018 a současné průzkumy veřejného mínění naznačují, že by Strana svobodných, jíž je Hofer členem, mohla volby vyhrát.

Odpůrci nově zvoleného rakouského prezidenta též poukazují na fakt, že Strana zelených, kterou Alexander Van der Bellen vedl v letech 1999 až 2008, vydala kontroverzní plakáty označujícího každého, kdo má rád Rakousko, za „ho*no“. Vulgární plakáty měla na svědomí mládežnická odnož strany ve Vídni v roce 2007.

Alexander Van der Bellen se označuje za „dítě uprchlíků“, otec byl šlechtic z carského Ruska a matka z Estonska. Van der Bellen je odpůrcem národních států a sní o „Spojených státech evropských“. Zároveň podporuje sociální liberalismus, propaguje myšlenky homosexuálního hnutí jako např. homosexuální svazky.

Před nově zvoleným prezidentem nyní stojí úkol spojit rozdělenou rakouskou společnost, ale tamní tisk poukazuje na to, že se jedná o téměř nemožný úkol. Zda bude pravice slavit vítězství v parlamentních volbách za dva roky, závisí hlavně na vývoji uprchlické krize.

„I druhé místo ve volbách znamená pro Norberta Hofera a FPÖ (Strana svobodných) enormní úspěch. Zatímco Van der Bellena podporovala koalice prominentů a zástupců několika stran, za Hofera se postavili jen svobodní. A ještě nikdy nedokázal opoziční kandidát shromáždit tolik hlasů,“ uvedl deník Die Presse v komentáři pojmenovaném „Žádný důvod k oslavám, pane prezidente“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 25. května 2016 09:56 )

rada starsich si zvolila jeste starsiho, aby neprisla o sva privilegia a s nim mohla manipulovat. pri vyskytu strecke demence starik nebude odvolan a ani zbaven svepravnosti. bude vozen po poutich jako hadrovy, ale usmivajici se panak.

mirkli ( 24. května 2016 14:15 )

 Zázračné vítězství, tak to ani náhodou. A zajímavým paradoxem je, ze o střelbě do lidí jsou vždy plné noviny. Ale o střelbě v rakouském Netu, jen prvotní informace a dál ticho, jako kdyby se nic nestalo přitom 3 lidé mrtví a 11 postřelených v nemocnici. Co se to tam kruci děje!

Roadwin125 ( 24. května 2016 13:56 )

Všechny volby jsou podvod a to i u nás. Spontánní byly snad jen za Havla - (pro rypáky spontální je patvar).

petrusaa ( 24. května 2016 13:51 )

600 000 korespodenčních lísků,tiskli společně se zelenými kůžemi,tak říkali indiáni us dolarům,že?Asi jako u nás v Bingu,stejný program,že?

mourovata.kocka ( 24. května 2016 13:33 )

Mají bohužel smůlu. Ještě jsem neviděla petici, která by něco vyřešila.

Zobrazit celou diskusi