Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama jako prezident války? „Trumfnul“ v konfliktech dokonce i Bushe

Autor: mb - 
23. května 2016
19:21

Americká média si všimla zajímavého faktu – ačkoliv americký prezident Barack Obama (54) sliboval ukončit války, které vedou USA v různých částech světa, co nejdříve, opak se stal pravdou. Válku vede déle než jeho předchůdce George Bush (69) či jakýkoliv prezident v americké historii.

„Žádný prezident nechce být prezidentem války. Obama považuje válku za nástroj, který používá jen velmi zdráhavě. Faktem ale je, že vedeme vleklé, nekonvenční války. Zabíjíme mnoho lidí, máme ztráty,“ vysvětluje americký historik Eliot Cohen z prestižní Johns Hopkins University.

Ironické je, že Barack Obama v roce 2009 získal Nobelovu cenu za mír a jako prezident se opravdu snažil dostát svým dřívějším slibům „vrátit jednotky domů“.

Obama to ale neměl lehké, po Bushovi „zdědil“ 200 tisíc vojáků v Iráku a Afghánistánu. I když většina z nich byla stažena, v Iráku je stále něco málo přes pět tisíc jednotek a v Afghánistánu dokonce necelých 10 tisíc. Do Sýrie Obama navíc vysílá 250 „válečných poradců“: Speciální jednotky v USA též byly zaznamenány v Libyi či Jemenu. Na Ukrajinu, která je zmítána občanskou válku, pro změnu loni dorazili američtí vojenští instruktoři.

I když Obama začal stahovat vojáky, zároveň USA začaly častěji používat drony, kterými zabíjejí nepřátele. Bohužel často kromě teroristů zahynou i nevinné civilní oběti.

Konflikty, které USA nyní vedou, se samozřejmě liší od klasické války mocností jako např. v roce 1941 v dobách 2. světové války. Přestože tedy oficiálně de facto panuje mír, spolupracovníci Obamy vzpomínají na roky práce ve Washingtonu se smíšenými pocity. „Pracoval jsem na pozici koordinátora Blízkého Východu. Měl jsem pocit, že se nacházíme ve válečném stavu. I když… válka už neexistuje, je to jen slovo,“ říká filozoficky Philip Gordon, který pracoval v Bílém domě v letech 2013–2015.

To, že se moderní konflikty vymykají tradiční definici války a nezřídka končí neurčitým výsledkem, si uvědomuje i prezident Barack Obama, který v roce 2014 prohlásil: „Američané zjistili, že je těžší válku ukončit, než ji začít. Přesto takto končí války ve 21. století,“ řekl Obama při příležitostí „ukončení“ války v Afghánistánu, kde USA ponechaly 10 tisíc mužů.

marais ( 24. května 2016 22:16 )

Je až nápadné, že konflikty jsou v zemích, kde se usa snaží svůj vliv prosadit!

zadnice ( 24. května 2016 11:30 )

Obama vyvolává neustálé konflikty, čím dál více rozmisťuje vojska po světě s úmyslem vyvolat 3. světovou válku!

andorea ( 23. května 2016 20:16 )

Zajímalo by mne, za co dostal tu Nobelovu cenu míru...

Zobrazit celou diskusi