Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krvavé pondělí na Blízkém východě: Bomby a atentátníci zabili stovky lidí

Autor: ČTK, mb - 
23. května 2016
11:39

Při dvou sebevražedných útocích bylo dnes v jihojemenském Adenu zabito 45 lidí. Ještě krvavější bilanci hlásí Sýrie – při útocích spáchaných dnes ve dvou městech na syrském pobřeží přišlo o život přes 100 lidí. Údaje o počtu mrtvých se liší, syrská televize informovala o tom, že exploze v Tartúsu a ve městě Džabla si vyžádaly 65 mrtvých. Více než 100 lidí bylo zraněno. K útokům se přihlásil Islámský stát, atentáty v Sýrii prý mířily na alávity a v Jemenu na „odpadlickou armádu“.

Obě syrská města leží v západní provincii Latákíja, která je domovem vládnoucích alávitů, a velkých bojů byla prozatím ušetřena. Dnes městy otřáslo minimálně sedm výbuchů.

„Nejméně 48 osob bylo zabito v Tartúsu a 53 v Džable. Většina z nich jsou civilisté. Dalších 120 lidí utrpělo zranění. Vybuchlo tam sedm automobilů s náložemi a pět z nich řídili sebevražední atentátníci,“ oznámila SOHR (Syrská organizace ochránců lidských práv).

Podle bilance, kterou zveřejnila syrská televize, je mrtvých nejméně 65. Agentura SANA s odvoláním na ministerstvo vnitra původně oznámila, že v Tartúsu zemřely dvě desítky lidí.

Syrská televize Al-Ichbáríja vysílala záběry z Džably, na nichž byly vidět zničené a spálené osobní i nákladní automobily. Jedna z náloží explodovala u vládní nemocnice. Džabla je domovem asi 80 tisíc lidí, v Tartúsu, kde je také ruská námořní základna, žije víc než 110 tisíc lidí.

Agentura Amak, již využívají radikálové, oznámila, že se k akcím v Sýrii přihlásil Islámský stát. Terčem byla „shromáždění alávitů v Tartúsu a Džable“, sdělila agentura. K alávitům patří klan syrského prezidenta Bašára Asada (50).

Extremisté zabíjeli i v Jemenu. Při dvou sebevražedných útocích bylo dnes v jihojemenském Adenu zabito 45 lidí. Podle agentury AP je mezi nimi 20 armádních branců. Aden byl dobyt po bojích s šíitskými povstalci loni a nyní v něm sídlí vláda.

Agentura AP s odvoláním na místní policii oznámila, že první sebevražedný atentátník odpálil nálože v automobilu u fronty před armádním náborovým centrem a že zabil 20 osob. Druhý atentátník se vmísil mezi skupinu čekající před domem jednoho z armádních velitelů a zabil 25 osob.

Islámský stát v prohlášení napsal, že cílem útoků byla „odpadlická jemenská armáda“. Jedním z atentátníků byl podle prohlášení abú Alí Adení. Odpálil své nálože mezi branci shromážděnými před bydlištěm velitele vojenské základny Badr. Při tom přišlo o život 30 lidí a zbylí zemřeli, když podle Islámského státu „vybuchla nálož u vjezdu na základnu Badr“.

Islámskému státu se tak podařilo za deset dní spáchat proti jemenským bezpečnostním složkám dva atentáty. Přihlásil se totiž také k akci v Mukalle, kde 15. května při sebevražedném útoku zemřelo 41 uchazečů o práci u policie.

Ačkoliv se k útokům přihlásil Islámský stát, který vyznává sunnitskou verzi islámu, v zemi proti sobě stojí povstalečtí šiítové a vláda podporována Saúdskou Arábií, která též propaguje sunnitskou větev Mohamedova náboženství.

Konflikt mezi povstaleckými šíity a vládou začal v roce 2014. Šíité tehdy obsadili Saná a postupovali do dalších částí země. Loni se na straně vlády do bojů zapojila arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, což bylo dle kritiků v rozporu s mezinárodním právem. Zatímco intervenci Saúdské Arábie podpořily USA, Evropská unie, Rusko a OSN její účast kritizovaly.

Vláda, která se předtím uchýlila do exilu v Saúdské Arábii, se mohla vrátit do Jemenu a sídlí nyní v Adenu. Saná zůstává v rukou povstalců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi