Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní posily míří do uprchlického Idomeni. Řekové chtějí evakuovat běžence

Autor: bru/ČTK - 
23. května 2016
10:39

Řecko chce podle tamní televize v úterý evakuovat uprchlický tábor Idomeni na hranici s Makedonií. V provizorním tábořišti je skoro 9000 lidí, kteří dosud odmítali odejít do lépe vybavených zařízení.

Řecká televize Mega dnes oznámila s odvoláním na policejní zdroje, že z Atén byly vyslány policejní posily, aby pomohly vyklizení tábora zajistit. Podle televize je v něm 8 500 osob.

Agentura AFP, která se snažil zprávu ověřit, získala od policie informaci, že se evakuace připravuje, avšak bez upřesnění termínu. Policisté prý byli vysláni, aby „předešli negativní reakci menšiny uprchlíků,“ kteří jsou v táboře.

V uprchlickém táboře Idomeni strávil týden i reportér Blesk.cz, podívejte se na místo jeho očima:

Video  Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství  - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Běženci stále doufají, že hranice otevřou

Provizorní tábořiště v Idomeni vzniklo samovolně, když asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice pro uprchlíky, kteří masově proudili do Evropy z Blízkého východu a z Afriky.

Loni jich touto cestou přišel více než milion. Mnoho běženců odmítá odejít do lepších táborů, protože se nevzdávají naděje na to, že se hranice otevře. V celém Řecku je v současnosti přes 50 000 běženců.

Uprchlíci se už několikrát střetli s policií, když se snažili překonat plot, který je drží v Řecku. Podívejte se na video:

Video  Asi 50 migrantů se snažilo překonat plot a pokračovat v cestě do Evropy.  - Reuters
Video se připravuje ...

Migranti způsobili škody za 6 milionů eur

Migranti v Idomeni již dva měsíce blokují železniční spojení Řecka s Makedonií, čímž podle odhadu médií způsobili řeckým podnikatelům škody za šest milionů eur (asi 162 milionů Kč). Minulý týden se při střetu s policií několik uprchlíků zranilo, když se asi 300 osob pokusilo železničním vagonem prorazit hraniční plot a policie proti nim použila slzný plyn.

Nedávné střety s policií:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi