Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turecko hrozí EU vycouváním z dohod. Evropany obviňuje z „dvojího metru“

Autor: ČTK, mb - 
23. května 2016
09:55

Poradce tureckého prezidenta Recepa Erdogana (62) pohrozil vypovězením dohod mezi Tureckem a Evropskou unií, bude-li EU v jednáních s Ankarou používat taktiku dvojího metru. Erdoganův poradce Yigit Bulut (44) poskytl rozhovor televizní stanici TRT Haber a věnoval se v něm hlavně budoucí ekonomické politice Turecka.

Řekl také, že pokud bude EU ve vztahu s Tureckem používat taktiku dvojího metru, vypoví Turecko všechny dosud uzavřené dohody včetně celní unie.

EU se v březnu dohodla s Ankarou na postupu, podle kterého jsou – po individuálním posouzení azylové žádosti – zpět do Turecka posíláni všichni migranti, kteří připluli na řecké ostrovy v Egejském moři. Výměnou unie slíbila za každého Syřana mezi nimi převzít na své území jiného syrského uprchlíka z táborů v Turecku, podpořit situaci syrských uprchlíků v zemi výraznou finanční pomocí, zrychlit jednání o bezvízovém styku a otevřít nové kapitoly vlekoucích se tureckých přístupových jednání.

V otázce bezvízového styku ale unie začala jednat o brzdovém mechanismu. Minulý týden se země unie shodly na změně unijních pravidel tak, aby bylo možné přerušit bezvízový styk se třetí zemí. Mechanismus by mohl být použit, když budou občané určité země přicházet do EU ve velkých počtech, žádat o azyl, páchat trestnou činnost a podobně.

Turecký prezident Erdogan také naspal pro britský list The Guardian článek, ve kterém nastínil svou vizi řešení uprchlické krize. A nutno dodat, že na Evropě nenechává nit suchou. Zatímco prý mezinárodní společenství „selhalo“, Turecko dělá, co může.

„Turecko je nejštědřejší země na světě, na humanitární účely vyděluje nejvíce finančních prostředků v poměru k HDP. Na rozdíl od jiných, kteří sledují své vlastní cíle, Turecko opravdu mění životy lidí. Za posledních pět let Turecko vyčlenilo 10 miliard dolarů (zhruba 241 miliard Kč) na vzdělání, zdravotnictví a ubytování pro syrské uprchlíky. A to v době, když mezinárodní společenství zradilo Syřany,“ domnívá se Recep Erdogan a hned navrhuje řešení krize: „Turecko, spolu s dalšími syrskými sousedy, řešilo samo syrskou krizi. Nyní vyzýváme svět, aby vytvořil spravedlivý mechanismus, jak sdílet tuto zátěž. Aby byla nelegální migrace držena pod kontrolou, musí Evropa a Turecko spolupracovat a vytvořit právní mechanismus podobný dohodě z března roku 2016, který umožní usazení syrských uprchlíků,“ píše Erdogan.

Dnes má Recep Erdogan na okraj summitu OSN k humanitární činnosti jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovu (61).

Nezadat ( 23. května 2016 14:04 )

Poslat do řiti a zaminovat.

gabreta ( 23. května 2016 11:20 )

Tak "Receptovi" Angela za EU něco slíbí a v Bruselu to odsouhlasí ne? Přece si to EU a ta psychopatická baba v humanitární Osmanské říši nerozhází!!

Zobrazit celou diskusi