Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boj proti teroru i daňovým únikům sjednotil G7. Řešila i uprchlíky

Autor: ČTK, sou - 
21. května 2016
19:45

Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí skupiny G7 se shodli na potřebě boje proti terorismu a proti daňovým únikům. Potvrdili i obavy ze stagnace globálního růstu, už se ale neshodli v tom, jak problém vyřešit. Upozornili dále na rizika uprchlické krize, politických konfliktů a případného odchodu Británie z Evropské unie. Podle plánu nebylo na závěr jednání zveřejněno žádné oficiální komuniké, napsala agentura Bloomberg.

Zasedání ministrů financí a centrálních bankéřů G7 se konalo v době zpomalování globálního ekonomického růstu a obav o zdraví japonské ekonomiky, která je třetí největší na světě. Pokles spotřebitelských cen a pomalý růst v rozvinutém světě zvyšují obavy, že vlády toho nedělají dost, aby stimulovaly poptávku v době, kdy se vytrácí vliv měnové politiky. 

Země se neshodly na koordinovaných akcích na podporu stagnujícího ekonomického růstu. Závěrečný postoj je takový, že je třeba vzít v úvahu podmínky jednotlivých zemí. To ukazuje na rozdílné pohledy jednotlivých zemí na to, zda dále uvolnit vládní výdaje, což prosazuje Japonsko a Kanada, ale proti je Německo. 

Referendum v Británii nebo panamská kauza

Jednání se rovněž dotkla nefinančních rizik ekonomického růstu, jako jsou uprchlická krize, terorismus a blížící se referendum v Británii. Země G7 se shodly, že pokud se Británie v červnovém referendu rozhodne opustit EU, bude to špatné rozhodnutí, které poškodí hospodářský růst země.

Jednání se také zaměřila na boj s daňovými úniky a na dohodu o nových možnostech boje proti financování terorismu. Daňové úniky prostřednictvím daňových rájů se dostaly do centra pozornosti vlád zemí po zveřejnění tzv. Panamských dokumentů. Na veřejnost uniklo v této kauze více než 11 milionů dokumentů obsahujících jména desítek předních světových politiků, podnikatelů či sportovců, kteří prostřednictvím firem sídlících v daňových rájích ukrývali peníze před zdaněním ve své vlasti či legalizovali příjmy nejasného původu. 

Součástí skupiny G7 jsou Británie, Kanada, Itálie, Francie, Německo, Japonsko a Spojené státy. Setkání se zúčastnili také představitelé Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a EU.

Zobrazit celou diskusi