Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Královna Alžběta ve válce s extremismem: Británie má strach o svobodu slova

Autor: mb - 
19. května 2016
16:23

Středeční projev britské královny Alžběty II. v Parlamentu vyvolal v zemi bouřlivou debatu. Média varují před unáhlenými zákony v boji proti terorismu, první obětí chystané legislativy by se mohla stát demokracie. V neobvyklém kroku k politické debatě přispěla i katolická církev, která varuje před ztrátou svobody slova.

„Krok vlády čelit extremismu nesmí znamenat to, že budeme umlčeni všichni. Musíme čelit snaze kriminalizovat názory věřících lidí, musíme bránit právo politických stran hlásat nepopulární názory a musíme bránit právo kohokoliv, kdo zpochybňuje současný status quo. Vyzýváme vládu, aby začala konzultace, aby k tomuto (cenzuře) nedošlo,“ vyzývá Jodie Ginsberg z nezávislé organizace Index on Censorship, jež bojuje za svobodu slova.

Královna ve středu pronesla řeč, ve které mimo jiné „vyhlásila válku“ extremismu. Britská vláda chce uvést do života zákon, který dá úřadům právo zakázat vystoupení „extremistického kazatele“, vměšovat se do náboženské výuky a výrazně posílí pravomoci tajných služeb. Deník The Independent napsal, že se Británie stane „světovým lídrem ve špehování svých občanů.“

Pozdvižení vyvolal i dřívější výrok premiéra Davida Camerona (49): „Příliš dlouho jsme byli pasivní tolerantní společnost. Svým občanům jsme říkali: jestli dodržujete zákony, necháme vás na pokoji…Tato vláda učiní tomuto selhávajícímu přístupu konec,“ prohlásil Cameron. Od občanů se bude očekávat „přijmutí britských hodnot“. Co přesně jsou však britské hodnoty, zatím nikdo oficiálně nespecifikoval.

„Jedním z největších úspěchů našeho právního systému je presumpce nevinny. Britové se mohou spolehnout na to, že pokud dodržují zákony, stát je nechá na pokoji. Cameron chce tuto presumpci nevinny nyní zničit, přitom jde o jednu z našich nejstarších svobod,“ zkritizoval slova Camerona The Independent.

Na řeč královny Alžběty II. zareagovala i katolická církev, která se jinak snaží politiku nekomentovat. Katolická církev byla na britských ostrovech perzekuována ještě v 18. století a teprve v 19. století získala právní postavení.

„Protiextremistická legislativa musí být vypracována s citem a po pečlivém zvážení. Je důležité, aby snaha ochránit společnost neznamenala omezení svobody slova nebo znepřátelení komunit,“ vydala v prohlášení biskupská konference Anglie a Walesu.

Ačkoliv se předpokládá, že protiextremistické zákony si mají brát na mušku především kazatele z řad radikálních islamistů, katolická církev v posledních letech zakusila s vládou trpkou zkušenost. Díky tzv. antidiskriminačním zákonům musely skončit desítky katolických agentur zprostředkovávajících adopci dětí. Důvod? Odmítly nabízet k adopci děti homosexuálním párům. Některé katolické agentury se pro změnu rozhodly „odstřihnout“ od církve, podřídit se novému zákonu a fungují tak dále.

Čas od času též dochází ke „konzultacím“ mezi katolickými školami a britskými úřady. Regulační orgán ministerstva školství měl výhrady k tomu, jak někteří učitelé na katolických institucích informují o homosexualitě a problematice s tím související.

Kardinál Vincent Nichols také kritizoval anti-extremistické zákony, dle něj je současná vládní definice extremismu „příliš poplatná současnému sociálnímu konsenzu“.

Znepokojení vyslovili i zástupci židovské obce. „Menšiny mají zodpovědnost uchovávat své tradice, mají právo být hrdí na svůj původ, být věrní své víře a zároveň mohou být hrdými občany svých zemí,“ prohlásil hlavní rabín Židovské kongregace Commonwealthu Efraim Mirvis.

Antiextremistická legislativa bude mít za cíl bojovat proti radikalizaci, zejména muslimské mládeže. Do Islámského státu odjely bojovat po boku teroristů stovky Britů. Nové zákony ale podle právníka Davida Andersona v muslimské komunitě způsobí více škody než užitku. „Legislativa riskuje to, že vyprovokuje odpor v zasažených komunitách, posílí pocit pronásledování a islamofobie, odcizí ty, jejichž integrace do britské společnosti je už tak křehká a nahraje těm, kteří využívají pocity trpkosti mezi mládeží k její radikalizaci a extremismu,“ domnívá se Anderson, který se specializuje na terorismus.

Zobrazit celou diskusi