Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chirurg Pomahač ženě transplantoval obličej, její tělo ho odmítalo, teď promluvila

Autor: mb, lm - 
19. května 2016
11:40

Charlu Nashovou (62) před pěti lety operoval český chirurg Bohdan Pomahač působící v USA. Žena ale minulý týden skončila v nemocnici, její tělo odmítalo novou tvář. Teď  má Charla hospitalizaci za sebou, podělila se o několik podrobností a vůbec se nevzdává. I když nemá ruce, chce zase jezdit na koni.

„Víte, pomohlo by to všem vojákům. Experiment přesto není neúspěchem, je to úspěch. Doktoři získali tolik nových poznatků,“ prozradila Charla Nashová americkým médiím. Žena přestala brát léky s cílem zjistit, jestli pacienti s transplantací mohou přestat po určité době brát předepsané medikamenty. Pokus sponzorovala americká armáda.

Tělo Charly Nashové však začalo transplantovanou tvář odmítat, experiment musel být ukončena a žena nyní léky opět přijímá. Charla zároveň doufá, že se opět bude moci věnovat své velké vášni, ježdění na koni. „Jsem připravená, chci znovu jezdit na koni,“ řekla Nashová.

Transplantace z května 2011 byla třetím pokusem týmu českého lékaře o náhradu obličeje. Nashová byla znetvořena v roce 2009, kdy ji vážně zranil šimpanz její kamarádky. Lékaři se tehdy pokusili transplantovat Nashové i obě ruce, které jí zvíře utrhlo, ale už tehdy je tělo pacientky nepřijalo a musely být opět odejmuty.

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996.

Sérii transplantací obličeje zde jeho tým jako první v USA provedl v rámci grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 milionu dolarů (57,6 milionu korun v tehdejším kurzu) na výzkum transplantací, během kterého měli lékaři dát nový obličej pěti lidem.

vhs22 ( 19. května 2016 14:25 )

Ou, pozor na opice. Pomahač je borec.

tvujosudzmrde ( 19. května 2016 12:36 )

Takhle vypadá kreten karel_klafunda

Zobrazit celou diskusi