Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plačícího prvňáčka odvedla sociálka ze třídy. Nepřípustné, rozčiluje se Kiska

Autor: shp, ČTK - 
18. května 2016
17:51

Před zraky vyděšených a plačících žáků první třídy základní školy ve slovenské obci Brehy odvedli pracovníci sociální služby sedmiletého chlapečka. Marco se zuby nehty držel učitelky, naříkal, tekly mu slzy z očí a nechtěl se vrátit ke své matce, která ho v minulosti opustila a kašlala na něj. Jediné, po čem toužil, bylo zůstat s milující babičkou. Případ, který pobouřil celé Slovensko, nadzvedl ze židle i politiky.

Slovenské politiky rozzuřil postup soudního úředníka, který za asistence sociální pracovnice přímo ze třídy na jedné ze základních škol násilím odvedl sedmileté dítě. Hájil se přitom výkonem soudního rozhodnutí, podle kterého má dítě odevzdat matce. Ta u incidentu byla taktéž přítomná, ale chlapec trpící separační úzkostí, poruchou pozornosti ADHD a hypermobilitou k ní za žádnou cenu nechtěl.

Měl smůlu, byl násilím odvezen. Matka s ním podle všeho pláchla do Švýcarska, kde žije. Aktivistka Monika Kozelová ji na svém blogu vylíčila ve velmi negativním světle. Údajně jde o ženu lehčích mravů, která pila ve velkém alkohol, kouřila, a dokonce šňupala kokain. Braní návykových látek přitom mohlo způsobit chlapcovy nemoci. Do Švýcarska s ním pravděpodobně odjela kvůli vysokým dávkám, které za něj dostane.

Slovenská veřejnost i politici jsou v šoku. Prezident Andrej Kiska se k případu jasně vyjádřil. „I když jsem na výjezdu, měl jsem několik telefonátů a píšou mi i občané. Sám jsem se aktivně ptal, jak to je. Způsob, jakým to proběhlo, je nepřípustný,“ řekl Kiska Novému Času. Dodal, že celou záležitost již prošetřují jeho ministři a on osobně ji bude sledovat.

Nerozumím tomu, jak může v takovéto vyspělé společnosti, jakou je naše, dojít k takovému traumatizujícímu zážitku pro dítě, pro jeho spolužáky i celou školu,“ dodal slovenský prezident. Slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská taktéž uvedla, že pracovníci postupovali nepřijatelným způsobem a v rozporu s pravidly.

"Takový způsob výkonu rozhodnutí ve vztahu k dítěti považuji na neadekvátní a nepřijatelný. Komunikovala jsem se soudem a podle mých informací došlo k porušení pravidel a k porušení vyhlášky, která upravuje postup vyššího soudního úředníka," reagovala Žitňanská, podle které by předseda příslušného soudu měl vůči pracovníkovi vyvodit odpovědnost.

dzambulka007 ( 20. května 2016 02:37 )

Také nechápu, jak tohle mohl soud dopustit. Nevím, jak dlouho byl chlapec s babičkou, ale třeba máti ani nepamatoval. Jak jí ho mohli dát? Je pro něho cizím a možná i neznámým člověkem.

paralenka ( 18. května 2016 23:43 )

Ano, rozhodně, jak jsem uvedla u předešlého článku. Osoby, jejichž totožnost nebyla prokázána, nemají ve škole co pohledávat! Kdo jim umožnil vstup, jestliže jsou dnes školy proti případným nezvaným osobám zabezpečeny? Situaci opravdu nezvládla ani učitelka, ani ředitelka školy. Okamžitě měly volat policii, vykázat je z prostor školy a žádat sociálku, aby zde nezvaní úředníci neprováděli "výkon rozhodnutí"!!! Nechápu, co tam mají za pořádek, já jsem měla školu zamčenou a osobně ověřovala každého návštěvníka! Žádné odzvonění videotelefonu, ale osobní prověření a mobil po ruce pro okamžité volání poldům! Ono stačilo kdysi v pozici učitelky zažít agresivního podnapilého tatíka, jemuž nebylo dítě svěřeno do péče a přesto si je chtěl násilím odvést - to byla zkušenost jednou provždy! Po strkanici vše skončilo u poldů a u přestupkovky, ale pamatuji, že mí tehdejší nadřízení tu policii volali velmi neochotně

monicuccia ( 18. května 2016 21:17 )

 Nikoho ve svycarsku podojit nemuze,protoze kdyz je ceska zadnou socialku nedostane,kdyz nema praci,poslou ji domu.a kdyz praci ma,dostane jenom tech 150 CHF a to neni nic

monicuccia ( 18. května 2016 21:13 )

 Nechapu o jakych vysokych davkach tady pisete. Dostane na dite 150 CHF,to vystaci tak na ovoce a jogutry na mesic

dudinka ( 18. května 2016 21:07 )

Chudáček brouček. Copak k tomu má sociálka pravomoce?! Já myslela, že snad jen policie.

Zobrazit celou diskusi