Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecko s cenzurou uspělo: Německý komik nesmí opakovat báseň urážející Erdogana

Autor: ČTK, mb - 
18. května 2016
16:32

Německý satirik Jan Böhmermann (35) nesmí na základě předběžného opatření vydaného dnes soudem v Hamburku veřejně opakovat části své básně zesměšňující tureckého prezidenta Recepa Erdogana (62). Moderátor čelí kvůli básni plné vulgarismů trestnímu stíhání za urážku zahraniční hlavy státu.

Zemský soud v Hamburku částečně vyhověl žádosti tureckého prezidenta a zakázal Böhmermannovi opakovat veřejně ty části básně, které si Erdogan kvůli urážlivému charakteru „nemusí nechat líbit“. Které konkrétně to jsou, ale neuvedl. Báseň se skládá z velké části z vulgarismů na Erdoganův účet.

Podle soudu má i satira své hranice. Nesmí jít o čisté hanobení a porušování lidské důstojnosti, což se v některých pasážích Böhmermannovy básně stalo. V dalších se ale satiricky vypořádal se současnou situací v Turecku, což je přípustné, uvedl také soud. Tyto části může Böhmermann dál přednášet. Erdogan musí totiž podle soudu kvůli své veřejné funkci počítat i s tvrdou kritikou.

Pokud by se satirik předběžnému opatření soudu protivil, hrozí mu pořádková pokuta ve výši 250 000 eur (6,8 milionu Kč), nebo dokonce šestiměsíční vězení.

Satirikův právní zástupce označil rozhodnutí soudu za „chybné“. Za pozitivní označil fakt, že soud nezakázal opakovat části kritizující porušování lidských práv v Turecku. Umění je ale podle něj nutné vnímat jako celek, a ne z něj vybírat pouze části. Erdoganův právník naopak rozhodnutí přivítal.

Soud o vydání předběžného opatření rozhodoval nezávisle na řízení, které kvůli Böhmermannově básni vede pro porušení zákona zakazujícího urážku představitele cizího státu státní zastupitelství. Spolková vláda k němu dala před časem souhlas. Zda satirika obžaluje, prokuratura zatím nerozhodla. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení nebo pokuta.

Böhmermann svou básní přednesenou v pořadu Neo Magazin Royale vysílaném na veřejnoprávní stanici ZDF na konci března navázal na satirický pořad Extra 3 v regionální severoněmecké televizi NDR, v němž předtím zazněla posměšná píseň na Erdoganův účet. Autoři v ní kritizovali například procesy proti novinářům a turecké útoky na kurdská území. Ankara tehdy reagovala předvoláním německého velvyslance.Satirik Böhmermann následně ve své básni prošpikované vulgarismy líčil tureckého prezidenta jako někoho, kdo provozuje sex s ovcemi či kozami, kdo bije dívky a sleduje dětské porno, ale i jako homosexuála. Přirovnal ho rovněž k pověstným Rakušanům Josefu Fritzlovi, který více než 20 let věznil ve sklepě svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, a Wolfgangu Priklopilovi, který věznil osm let Nataschu Kampuschovou. Vulgarity a zesměšňování Erdoganova mužství doprovodil kritikou potlačování menšin v Turecku včetně Kurdů či křesťanů.

Stíhání komika podpořila i německá kancléřka Angela Merkelová (61), která báseň označila za „vědomě urážlivou“. Její postoj vyvolal v německé společnosti vlnu nevole a Merkelová se proto později za svůj výrok omluvila. Její dřívější komentář údajně neznamenal podporu stíhání komika, kterému v případě usvědčení hrozí až 3 roky žaláře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi