Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Křik a pláč: Sociálka násilím odvlekla prvňáka ze třídy. Jen chtěl být s babičkou

Slovenská sociálka vyrvala násilím chlapce z první třídy.
Slovenská sociálka vyrvala násilím chlapce z první třídy.  (Autor: Profimedia, Facebook)
Autor: lm - 
18. května 2016
14:44

Tohle nejsou záběry z Norska, ale ze slovenské obce Brehy! V pátek 13. května výuku v první třídě přerušila sociálka. Přišla si pro malého Marca a násilím ho odvlekla ze třídy za matkou, které syna svěřil do péče soud. Chlapec chtěl ale žít nadále s babičkou. To však sociální pracovníky nezajímalo.

O malého prvňáčka se už od narození starala jeho babička. Aktivistka Monika Kozelová, která na případ na svém blogu upozornila, matku Marca popisuje jako ženu „lehčích“ mravů, která chlapce nikdy nechtěla. Blanka během těhotenství podstoupila interrupci, která se ale nepovedla, a když se chlapec narodil, dokonce žalovala nemocnici o náhradu škody. Po 4 měsících od porodu se Blanka sbalila, syna dala své matce a odešla do zahraničí, kde si přivydělávala jako číšnice a tanečnice v baru.

Babička se o chlapečka starala úplně sama, Blanka jí ani neposílala peníze. Malý chlapec navíc trpí separační úzkostí, poruchou pozornosti ADHD a hypermobilitou. Vše pravděpodobně kvůli tomu, že jeho matka během těhotenství kouřila, pila alkohol a brala kokain. Babička ale podle ředitelky základní školy PaedDr. Márie Škodové zvládala svou nelehkou úlohu na výbornou a chlapec do kolektivu zapadl.

Blanka se se synem vídala asi třikrát do roka, v jeho sedmi letech pak matka prohlásila, že ho chce zpět. Podle aktivistky kvůli tomu, že zjistila, že by na něj mohla v zahraničí brát tučné dávky. Babička se následně pokoušela Marca získat do péče soudně. První soud jí vyhověl, ale odvolací prohlásil, že matka má na syna větší právo než babička.

V pátek 13. května si pro něj na základní školu přišla sociálka. Úředníci vtrhli do třídy plné malých dětí a chlapce začali násilím tahat pryč. Marco se držel třídní učitelky a nechtěl se jí pustit. Děti plakaly. Úředníci spolu s matkou ale přesto uplakaného chlapce z třídy vyvedli. Blanka ho nejspíš hned poté odvezla do Švýcarska. Babička s ním nemá od té doby žádný kontakt.

Babička svůj boj nevzdává a na sociálku se chystá podat trestní oznámení. Chlapec totiž od začátku tvrdil, že k matce nechce, a sociální pracovnice do posudku pro soud napsala úplně něco jiného. „Udělám všechno, aby se Marco vrátil. Půjdu i na mezinárodní soud. Je smutné, co se může ve státě, který si říká demokratický, stát,“ řekla babička slovenskému DenníkuN.

 

krisik22 ( 19. května 2016 18:24 )

Je to hnus. Ten úředník se zachoval jako ***. Alespoň že je chlapec relativně v klidu - což samozřejmě neznamená, že je šťastný. Jsem zvědavá, jestli se to ještě nějak vyvine. https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p526x296/13239410_10201447607148991_463377100132693713 1_n.jpg?oh=77fb555757cae3e4037f8a65fa6498e1&oe=57CFB5EA

Renata2 ( 19. května 2016 01:05 )

Tak to je síla,je mi zle,ten chlap s papírama je na pěst,bez emoce,bez citu bez srdce a ještě cituje p.uč,kolik ji hrozí za to že malý chlapec u ní hledá pomoc!!! Babičce a malému přeju at jsou co nejdříve spolu,a na tohle zapomenou,pokud to půjde . Sociální pracovnice a soudci by měli vstát od stolů,chvílemi zapomenout na nesmyslné zákony a takovou situaci řešit případ od případu .S tím že se s těmi lidmi uvidí promluví si s nimi atd.. Je mi z toho moc smutno .......

karancita ( 18. května 2016 19:18 )

Snad mohli dítě odebrat z domova a ne takovýmto způsobem. Poznamenalo to celou třídu těch maličkatých broučků. Také mám vnoučka v prvé třídě a toto si nedokážu představit. Je to hanba.

pulsar ( 18. května 2016 17:56 )

Slovensko opat raz svetu ukazalo, ze aka to je primitivna a ebnuta krajina. Co cakat od prehniteho systemu, od primitivnych socanov vo vlade, od uradnickych polotupych krys v statnej sprave? Cele to prehnite, ebnute, skorumpovane, sproste. Zo Slovenska kazdy kto mohl a moze uteka. Chudak decko, moze ho to poznacit na cely zivot. Za Slovensko som sa vzdy hanbil, ten primitivizmus a buranizmous sa len tak lahko nevykliesti, to este bude musiet par generacii vymriet

starsisestra ( 18. května 2016 17:53 )

to je ten bumerang za toleranci všelikých těch "studií". Pak se podivujem, jaké mámer leckde odborníky a poctivce. Upláceli už na škole, tak co od nich čekat potom dál ? A mnozí jsou skoro beztrestní.

Zobrazit celou diskusi