Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kosovem prošli homosexuálové: Přípravy první „gay pride“ musely být tajné

Autor: ČTK - 
17. května 2016
21:10

Úplně první pochod homosexuálů Gay Pride se dnes konal v kosovské metropoli Prištině. Zúčastnili se ho i vedoucí kosovští činitelé v čele s prezidentem Hashimem Thaçim a jeho předchůdkyní v úřadu hlavy státu Atifete Jahjagaovou, ale i zahraniční představitelé, mezi nimiž byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Ulrike Lunaceková. Přípravy pochodu byly přísně utajované.

Organizátoři akce se chtěli vyhnout jakýmkoli incidentům. Kosovská společnost je jako prakticky všechny balkánské země striktně patriarchální a homosexualita je pro ni tabu. Kolem 90 procent ze dvou milionů obyvatel Kosova je muslimského vyznání.

Pochodu pod heslem „Naše láska je ústavní“ se zúčastnilo několik stovek lidí. „Organizace LGBT (zkratka pro lesbičky, gaye, bisexuály a transsexuály) vyzývají kosovskou společnost, aby se zbavila homofobie a respektovala práva komunity LGBT. Pohlavní orientace nesmí být důvodem k diskriminaci,“ zdůraznili v prohlášení organizátoři akce.

„Kosovo svou ústavou dává právo všem, aby vedli svůj život. Každý občan Kosova má stejná práva nezávisle na etnickém původu nebo pohlaví a tato práva je třeba užívat,“ prohlásil prezident Thaçi před novináři v souvislosti s touto akcí.

Pochod místní zaskočil

Průvod lidí v pestrobarevném oblečení a pod duhovými vlajkami díky utajovaným přípravám obyvatele Prištiny viditelně zaskočil. Média neinformovala, že by došlo k nějakým incidentům.

Ústava Kosova zakazuje jakoukoli diskriminaci členů komunity LGBT. Nicméně právní řád nepočítá s možností uzavírání manželského svazku mezi osobami stejného pohlaví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi