Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nikdo si nezaslouží být uprchlíkem.“ Jolie žádá Evropu o soucit s migranty

Autor: ČTK, mb - 
16. května 2016
16:04

Systém péče o uprchlíky se v důsledku jejich vysokého počtu a množství konfliktů rozpadá, je přesvědčena zvláštní vyslankyně Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky, herečka Angelina Jolie (40). Každá země musí udělat svůj kus práce pro zvládnutí migrace a žádná se nemůže vzdát zodpovědnosti, řekla také v dnešním projevu v londýnském sídle BBC s tím, že je nutné řešit příčiny krize.

Americká herečka připomněla, že dnes je na světě přes 60 milionů lidí, kteří museli opustit své domovy, což je nejvíce od konce druhé světové války. Systém péče o uprchlíky by podle ní měl normálně fungovat tak, že v táborech dostanou dočasné ubytování, stravu a zdravotní péči. To vše na dobu než se budou moci vrátit do svých domovů. Ti nejzranitelnější pak dostanou možnost azylu.

Systém ale podle Jolie přestává kvůli obrovským počtům uprchlíků fungovat. Průměrný běženec dnes podle vyslankyně UNHCR stráví 20 let mimo svůj domov a počty lidí, kteří se nyní vracejí do svých domovů, jsou nejnižší za poslední tři desetiletí.

Pokud se nepodaří vyřešit příčiny krize, počty uprchlíků se nebudou snižovat a hrozí desítky let nestability, je přesvědčena Jolie, podle níž by všechny vlády měly zvážit své možnosti pomoci. Všichni běženci si podle čtyřicetileté herečky zaslouží respekt a soucit. „Nikdo se nechce stát uprchlíkem, nikdo si nezaslouží stát se uprchlíkem,“ poznamenala.

Jolie vyjádřila přesvědčení, že by bylo naivní myslet si, že jednotlivé státy mohou migraci v globalizovaném světě zvládnout individuálně. Řekla dále, že je důležité zachovat rozlišení mezi uprchlíky a ekonomickými migranty, zároveň ale nerozlišovat mezi běženci podle jejich náboženství. Poznamenala také, že by nikdo neměl překračovat hranice, aniž by se registroval.

kinki ( 17. května 2016 16:54 )

Angelina, lenze nie je uprchlik, ako uprchlik. Mnohi z nich su dobrovolni uprchlici.

marais ( 17. května 2016 10:53 )

co kecáte, umírněné demonstrace...pokud dostanete povel že se máte rozejít, tak jste povinni mazat pryč ane si vzít klacky, kamení či samopaly do rukou jako se to stalo v Sýrii!!!!!!!!!!!

jarda304 ( 17. května 2016 09:17 )

měla by to jít vykládat Killary Clintonové a do Bílého domu. Politika USA je prvotní příčinou, proč jsou rozloženy Irak, Lybie, Syrie či Afganistán odkud tito lidé utíkají. Její pokrytecké ronění slz může dojmout jenom úplné pitomce či fanatiky

jarumas ( 16. května 2016 22:36 )

Po tom, čo sa dala vykuchať a odrezať si rôzne časti tela ju už nechcú do filmov, tak si privyrába rozvracaním a islamizáciou EÚ u Ohavových pánov.

Pavle ( 16. května 2016 18:37 )

Takové rady a skutek utek,,kolik si jich ta miliardářka ubytovala ve svém? Jedna rada za druhou hlavně že do svého ani náhodou, Přesně tohle to máme ve sněmovně a jsme v prd..i,jen hrabou prachy a odsírají to slušní a podstivý lidé.

Zobrazit celou diskusi