Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Finančníci varují Brity: Opustíte EU a budete na tom „hodně špatně“

Autor: mb - 
16. května 2016
15:30

Odchod Británie z Evropské unie přinese obyvatelům Spojeného království pouze potíže. Takové varování vyslala stoupencům takzvaného Brexitu šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová (60). Fond hodnotí dopady případného Brexitu jako „docela špatné až hodně špatné.“ Úplné výsledky analýzy má MMF zveřejnit pouhý týden před klíčovým referendem, které se má uskutečnit 23. června.

„Neděláme to kvůli politice, to není úkolem MMF. Děláme to kvůli tomu, že zde existují vážná rizika. Nejedná se pouze o domácí záležitost, nýbrž o záležitost mezinárodní. V každé zemi, kterou jsem za posledních šest měsíců navštívila, se mě ptají, jaké dopady by měl odchod Británie z EU,“ prohlásila šéfka MMF Christine Lagardeová o reportu, který vypracovali experti organizace.

Zpráva uvádí, že by odchod Británie z EU nejvíce postihl samotné Brity. Dopady případného Brexitu označili analytici za „docela špatné až hodně špatné.“

Plné znění analýzy MMF přitom bude zveřejněno zhruba týden před klíčovým referendem, které se má v Británii konat 23. června. V zemi ovšem panuje pro domácí politiky a úředníky 28denní moratorium na ovlivňování veřejného mínění a stoupenci odchodu tvrdí, že načasování zveřejnění zprávy MMF má pomoci zastáncům setrvání Británie v EU.

„MMF, které je financováno EU (část financí pochází z prostředků EU, pozn. red.), by se nemělo vměšovat do naší demokratické debaty týden před hlasováním. Vypadá to, že kancléřka (Merkelová) slibuje finanční výhody paní Lagardeové, aby MMF vyvíjel nátlak na britské občany. Je vidno, že zastánci setrvání Británie v EU jsou zoufalí,“ myslí si britská konzervativní politička a dcera indických imigrantů Priti Patelová (44), která bojuje za odchod Spojeného království z EU.

Takový výklad ovšem šéfka MMF odmítá, analýza prý vzala v úvahu všechny možnosti a nebyla vypracována se záměrem podpořit jeden z táborů. „Prozkoumali jsme všechny scénáře a na odchodu Británie z EU jsme nenašli nic pozitivního,“ prohlásila Lagardeová.

Zastánci odchodu Británie z EU tvrdí, že Brexitem země vyřeší problém s masivní imigrací zejména z Evropy. Londýn navíc získá zpět pravomoci, které mu „vzala“ údajně nedemokratická Evropská unie.

Stoupenci setrvání země v EU naopak poukazují na to, že by pravděpodobně došlo k ekonomickému úpadku a období nestability. Británie by se navíc tak jako tak musela podřídit pravidlům EU, pokud by si přála zachovat dosavadní výhody členství. Stejně jako učinilo Norsko či Švýcarsko. Skotští politici navíc varovali, že pokud by se Britové rozhodli z EU odejít, Skotové uspořádají referendum o odchodu z Británie.

Dalším problémem pro Británii by byla otázka Gibraltaru, což je cíp země na jihu Španělska. Ten je v současné době pod britskou správou, ale v poslední době narůstají spory mezi Madridem a Londýnem ohledně legality současného statusu quo.

Ke konfliktům kvůli Gibraltaru přitom dochází relativně často. Britská gibraltarská pobřežní stráž se v roce 2012 pokusila zabránit rybaření španělské lodi, ale nakonec od záměru upustila, jelikož loď chránila dvě plavidla španělské policie. V roce 2015 si pro změnu nebrala servítky španělská pobřežní stráž, když údajně pálila po gibraltarských rybářích.

Poslední incident se odehrál minulý týden. Španělsko nedalo povolení k přeletu britského vojenského letounu nad svým územím, i když se na palubě nacházel britský ministr zahraničí Philip Hammond (60). Madrid už od roku 1989 nepovoluje britským letounům přelet nad svým územím, pokud je destinací Gibraltar.

Španělsko tak protestuje proti tomu, co vnímá jako okupaci svého území. Odmítnutí přeletu letadla s britským ministrem zahraničí na palubě Londýn rozzuřilo. „Je ostudné, že se takto Španělsko chová ke svému spojenci v NATO. Jediné, co však nyní můžeme udělat, je poslat diplomatickou protestní nótu španělskému velvyslanci,“ rozčiloval se britský politik Andrew Rosinde.

Pokud Británie opravdu opustí EU, bude to historicky první odchod státu z Evropské unie. Někteří analytici se bojí tzv. dominového efektu. Následovat by mohlo Řecko se svým Grexitem a o odchod z EU usiluje i šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová (47).

Světová média před pár měsíci dokonce zmínila Czexit, tedy odchod České republiky z EU. Evropský tisk tak reagoval na výrok českého premiéra Bohuslava Sobotky (44, ČSSD) o tom, že debatu o vystoupení lze očekávat v budoucnu také v Česku, jestliže se Británie rozhodne z Evropské unie vystoupit.

gabreta ( 16. května 2016 16:34 )

„Je ostudné, že se takto Španělsko chová ke svému spojenci v NATO". To Londýn rozzuřilo? A nemělo by daleko víc rozzuřit celou EU, jak se ke svým spojencům v NATO chová Turecký paša, když jim vyhrožuje a vydírá? Rozpad EU a její nové ustavení za jiných pravidel, je snad jediná šance na přežití. V tomto stavu je to cesta do záhuby!

Zobrazit celou diskusi