Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hanba Západu, sláva muslimům a pravoslavným. Patriarcha Kirill to „rozsekl“

Autor: mb - 
17. května 2016
05:58

Patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve, tvrdě zkritizoval západní Evropu a prohlásil, že pravoslavné i muslimy pojí „stejné chápání božího zákona“. Učinil tak při návštěvě převážně muslimské kabardino-balkarské republiky, která je součástí Ruské federace. Patriarchův výrok tak ilustruje stále větší ideologický rozpor mezi liberálním Západem a konzervativním Východem.

„Víme, kolik úsilí je věnováno tomu, aby především křesťané zapomněli na autentické chápání božího mravního zákona. Víme, jaká katastrofa se děje v západní Evropě a celkově v bohatém americko-evropském světě, kdy mnozí křesťané zapomínají na své kořeny a jakoby nabízejí nový výklad základu morálky,“ prohlásil patriarcha Kirill v neděli v Naľčiku, hlavním městě kabardino-balkarské republiky.

Ve skutečnosti jen omlouvají hřích ve společnosti, dokonce podporují hříšné zákony. K ničemu podobnému v naší zemi nedochází, protože ani pravoslavní, ani muslimové nechtějí žít v souladu se zákony, které odporují boží vůli a mravnímu zákonu, dodal.

Není to poprvé, co patriarcha Kirill poukazuje na „stejné“ chápání muslimů i pravoslavných ohledně toho, jakou úlohu by mělo hrát náboženství ve společnosti. Nejvýše postavený klerik ruské pravoslavné církve se nechal slyšet, že za příliv evropských džihádistů do Islámského státu může do jisté míry právě Evropa kvůli tomu, že „vytvořila bezbožnou společnost“.

„Islámský stát vytváří společnost, která je nová v porovnání s bezbožnou, sekulární a ve svém ateismu radikální společností (Západu). Podívejte se, jaký svět vytvořil Západ – je to bezbožný svět a oni (Islámský stát) nabízejí vytvoření státu, který je postaven na božích zákonech. To je něco, co příznivci (Islámského státu) chápou a jsou za to ochotni položit svůj život,“ řekl patriarcha Kirill v lednu.

Jako příklad údajné degradace Západu uvádí patriarcha homosexuální průvody. „Sexuální menšiny tu mají své průvody, to je podporováno. Ale když milion francouzských křesťanů vyšel bránit rodinné hodnoty, byli rozehnáni policií,“ řekl klerik. Narážel tak na masivní protesty ve Francii poté, co byly v zemi uzákoněny homosexuální svazky. Protesty byly brutálně potlačeny, svět šokovaly záběry katolického kněze, kterého policisté místo zadržení porazili na zem a zkopali.

Právě postavení homosexuálů v Rusku ale Západ dlouhodobě kritizuje. Rostoucí vliv Ruské pravoslavné církve se nelíbí ani liberální části ruské společnosti. Asi nejznámějším protestem vůči údajné servilnosti patriarcha Kirila vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi (63) byla akce Pussy Riot, když v pravoslavném kostele uspořádali „punkovou modlitbu“. Jejich performance ovšem byla v Rusku přijata kriticky, vykřikování vulgarit v chrámě, který nechal Stalin vyhodit do povětří a musel být postaven znovu, obrátilo veřejné mínění proti Pussy Riot.

Není to ovšem jen patriarcha Kirill, kdo liberály provokuje svými výroky. Donedávna vysoce postavený duchovní ruské pravoslavné církve Vsěvolod Čaplin prohlásil, že za znásilnění si „ženy mohou do jisté míry samy, když se vyzývavě oblékají.“ A právě muslimové nejen na Blízkém východě, ale i v Rusku či Evropě, kladou velký důraz na „cudné“ oblékání žen.

Zatímco na Západě pokračuje trend v emancipaci žen, v Rusku feminismus kořeny nezapustil. Ženy ovšem ve svém projevu patriarcha Kirill vyzdvihl.

„V sovětských dobách do chrámu chodily především starší ženy. Vyhrožovali jim, že jim seberou penzi. Vyhrožovali jim, že je odstraní z pořadníku na přidělení bytu a ony přesto chodily do kostela! Tajně křtili své vnuky, jejichž rodiče byli často komunisty. Ve svých srdcích si uchovaly pravoslavnou víru a v Rusku tak pro nás zachránily pravoslaví,“ prohlásil patriarcha a dodal: „Tak i dnes, když se otřásají základy rodiny a mravnosti, právě ženy mají obrovskou zodpovědnost za záchranu rodiny a mravních zákonů, které odpovídají božímu zákonu.“

Na ústřední postavení ženy v tomto „civilizačně-náboženském“ boji poukazuje i otec Dmitrij Smirnov, který zastává jednu z nejvyšších funkcí v Ruské pravoslavné církvi. S oblibou svým následovníkům připomíná údajný Hitlerův výrok: „Chceš zničit národ? Zkaž (morálně) jejich ženy.“

V Rusku se začali k pravoslaví znovu masově obracet lidé již v 80. letech minulého století, opravdová renesance církve pak nastala po pádu komunistického režimu. I když se k pravoslaví hlásí zhruba 80 procent obyvatel Ruské federace, do chrámu pravidelně na nedělení bohoslužby chodí podle různých odhadů jen 10 až 15 procent věřících. I tak je to více než v mnoha zemích západní Evropy.

Ruští duchovní také kritizují západní odluku církve od státu, kterému položilo základ osvícenství. Osvícenství se Rusku vyhnulo a na rozdíl od Evropy, je toto období vnímáno daleko kritičtěji. Již zmíněný klerik Čaplin dokonce označil odluku církve od státu „za největší chybu Západu“.

Striktní odloučení víry a státu je cizí i islámu, dle kterého korán nabízí řešení na každou životní situaci i problém ve společnosti. Ruská pravoslavná církev sloučení státu a církve sice nepodporuje, ale prosazuje model tvz. synergie, tedy aktivní spolupráce.

Důraz na konzervativní hodnoty a podporu tzv. tradičních náboženství Ruska (pravoslaví, islám, judaismus, buddhismus), klade i ruský prezident Vladimir Putin. Loni byla v Moskvě otevřena zbrusu nová obří mešita, která pojme až 10 tisíc věřících.

Zdá se tak, že nový ideologický rozpor mezi Západem a Východem se netýká pouze postavení sexuálních menšin a žen ve společnosti, ale v samotném pojetí náboženství a jeho místa ve společnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Xeen ( 17. května 2016 08:49 )

Naprostá většina konfliktů posledních 2000 let má kořeny v náboženských rozporech mezi červenými čepičkami a modrými čepičkami.

sovca ( 17. května 2016 08:33 )

Zrušit všechny církve a náboženství a bude na světě klid a pohoda.

jana999 ( 17. května 2016 07:54 )

a proč se nám sem pořád někdo cpe, at si doma, každý žije jak mu to vyhovuje

Zobrazit celou diskusi