Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těžké práce, vězení: Egypt odsoudil 51 lidí, protestovali proti prezidentovi

Autor: bud, ČTK - 
14. května 2016
19:06

Egyptský soud poslal do vězení 51 lidí, kteří se v dubnu účastnili demonstrace proti rozhodnutí prezidenta Abdal Fattáha Sísího postoupit Saúdské Arábii dva sporné ostrovy v Rudém moři. Demonstrace se účastnily stovky lidí.

Bylo to rychlé rozhodnutí. Z celkových 51 obžalovaných káhirský soud odsoudil 20 lidí v nepřítomnosti. Všem uložil trest dvouletého vězení a těžkých prací za porušení zákona z roku 2013, který v podstatě zabraňuje konání jakýchkoli pouličních protestů a omezování dopravy.

Během demonstrací 15. a 25. dubna egyptská policie zadržela a posléze obvinila celkem 300 lidí. Lidé tehdy protestovali proti překvapivému rozhodnutí prezidenta Sísího, který po setkání se saúdskoarabským králem Salmánem oznámil, že Rijádu vrátí ostrovy Tírán a Sanáfír v ústí Akabského zálivu do Rudého moře.

Egyptská vláda nyní tvrdí, že ostrovy patří Saúdské Arábii, která v roce 1950 jen požádala Egypt, aby oblast chránil před Izraelem. Židovský stát se ostrovů zmocnil v roce 1967, na základě mírové dohody z roku 1979 je ale Egyptu vrátil.

Zobrazit celou diskusi