Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Virus zika udeřil v Německu. Poprvé se šířil pohlavním stykem

Autor: ČTK - 
13. května 2016
17:23

Německo má první potvrzený případ přenosu viru zika pohlavním stykem. Virem se nakazila žena při nechráněném sexu se svým partnerem, který se infikoval při pobytu v Portoriku. Informoval o tom v pátek berlínský Institut Roberta Kocha, který se specializuje na infekční choroby. Německé úřady zaznamenaly i s tímto případem dosud celkem 50 nakažených.

Virus zika primárně přenáší komár druhu Aedes aegypti, německý institut ale uvedl, že takový druh přenosu se dá v tomto případě vyloučit vzhledem k ročnímu období a zeměpisné poloze. Pohlavní přenos viru už byl dříve prokázán v dalších evropských zemích, Spojených státech i zemích Latinské Ameriky.

Další podobné případy nelze podle Christine Frankové z berlínského institutu vyloučit, uvedla agentura DPA. Jako ochranu doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhnout se sexu bez ochrany alespoň měsíc po návratu ze zemí, kde je virus rozšířen.

Většina nakažených necítí téměř žádné příznaky a nevyhledá lékaře. U jiných lidí se zika projeví podobně jako chřipka. Největší nebezpečí spočívá v tom, že virus s vysokou pravděpodobností způsobuje mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u lidských plodů předčasně ukončuje růst mozku.

Vše o viru zika čtěte ZDE

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi