Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podívejte se: Blesk navštívil raketovou základnu USA, která rozzuřila Putina

Autor: Václav Lang - 
14. května 2016
05:51

Americká raketová základna Deveselu umístěná na jihu Rumunska se ve čtvrtek oficiálně zapojila do projektu tzv. protiraketového štítu, který má chránit Evropu před nepřátelskými střelami z Blízkého východu. Jako jedno z mála médií na světě měl Blesk.cz možnost nahlédnout za brány této pevnosti. Podívejte se, jak to uvnitř základny vypadá.

Dostat se do areálu vojenské základny v Deveselu je pro veřejnost takřka nemožné. V rámci čtvrtečního slavnostního otevření ale dostali šanci nahlédnout do některých jejích částí alespoň novináři. Samotný vnitřek řídicího střediska s raketami zůstal nicméně z bezpečnostních důvodů skrytý i jim.

Základna, s jejíž přestavbou z bývalého vojenského letiště začali Američané před třemi roky, patří nyní k nejstřeženějším objektům v Rumunsku. Na její obsluze se podílejí jednotky USA i Rumunska. Cestou do jejích útrob jsou všichni příchozí pod přísným, po zuby ozbrojeným dohledem, přesto ale nebyl problém nahlédnout tam, kam se jinak oko „nepovolaných“ nepodívá.

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř raketové základny Deveselu:

 

Video Základna NATO - Vašek Lang
Video se připravuje ...

Kolem řídicího střediska se nachází řada podpůrných budov, například hasičská stanice. Podstatnou součást tvoří vojenská kasárna, kde mají vojáci k dispozici takové nezbytnosti, jako je holičství, jídelna nebo obchod s potravinami.

Význam základny spočívá v jejím vybavení tzv. interceptory, antiraketami schopnými zničit střely středního a krátkého doletu. Primárně má jít o ochranu před případným útokem z Blízkého východu. Zařízení, které vyšlo Američany na 800 milionů dolarů (zhruba 18 miliard korun), je součástí protiraketové obrany NATO. Doplňují je supermoderní radary rozmístěné na válečných lodích kolem Evropy, které jsou schopné nepřátelské rakety vysledovat a zaměřit. K raketové základně v Deveselu se má v roce 2018 připojit podobná základna v Polsku.

Video Záběry z kamer US NAVY a NATO ukazují vnitřek řídicí budovy. - NATO/US Navy
Video se připravuje ...

Slavnostního otevření se ve čtvrtek zúčastnily špičky Severoatlantické aliance. Dorazil mimo jiné její generální tajemník Jens Stoltenberg, který zdůrazňoval, že zařízení není v žádném případě namířené na Rusko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dozor3 ( 14. května 2016 12:46 )

Jak vidíte, za minulé století se žádná jiná země nedopustila tolika agresí a prosazování svých zájmů vojenskými prostředky jako USA. Pokračující okupací Afghánistánu a Iráku v 21 století jasně ukazuje, že s jídlem roste chuť a USA považují i nadále za přípustné prosazování svých zájmů vojenskými prostředky proti komukoliv dostatečně slabému... V tomto světle při nastávajícímu ropném zlomu je třeba se otázat, co je v našem národním zájmu. Je etické a morální podporovat bandu vrahounů a agresorů? Neuškodí nám ve svém důsledku nastavování krků pro válečné zločince? A jak nám prospěje? Je snad v našem zájmu podporovat zemi, která si kupříkladu veškerou ropu v Iráku nárokuje pro sebe? Je rozumné podporovat vojensky pozice známého agresora, jemuž náš osud neleží ani v patě? (Jalta 1945, okupace 1968, Malta 1989) Pro nás, jakožto malinkou a vojensky nevýznamnou zemi - je rozumné participovat na ohrožování Ruska, ze od kterého máme veškerou ropu a zemní plyn, a pomáhat k vytváření silnější pozice USA pro zastrašování a prosazování jejich zájmů? Opravdu se musíme snažit o eskalaci mezinárodního napětí a rozpoutání nových závodů ve zbrojení? Očekáváme ze umožníme USA sledovat a ohrožovat Rusko (radar lze užít i ofenzivně k likvidaci elektroniky a hlavice antiraket lze snadno vyměnit za bojové jaderné hlavice prvního úderu) a že Rusko to přijme jako fakt a nepřijme protiopatření které se nás citelně dotknou? Lze po kolotoči lží, zapírání, matení, popírání demokracie a vyhrožování od naši vlády vlastizrádců čekat ještě něco dobrého?

dozor3 ( 14. května 2016 12:44 )

1992-94, Somálsko. Vojáci, námořní síly a bombardování bylo použito USA když vedli okupaci pod záštitou OSN. Útoky byly vedeny hlavně proti Mogadishu klice. 1992-94, Jugoslávie. Námořní blokáda pod hlavičkou NATO Srbska a Černé Hory. 1993, Bosna. Leteckými údery a bombardováním vynucená bezletová zóna v občanské válce. Sestřeleny letadla a bombardováni Srbové. 1994, Haiti. Vojáci a námořní blokáda jsou použiti proti vojenské vládě. Dosazuji zpět prezdenta Aristida, přetelského k USA, tři roky po puči. 1996-97, Kongo. - Vojáci a námořní pěchota jsou v Rwandských Hutu uprchlických táborech, a v těch místech se zrodí "Kongo" revoluce. 1997, Libérie. Vojáci USA byli pod palbou během evakuace zahraničních občanů. 1997, Albánie. Vojáci USA byli pod palbou během evakuace zahraničních občanů. 1998, Sůdán. Útok střelami s plochou dráhou letu na zdravotnickou továrnu, která měla údajně být "teroristickou" továrnou na výrobu nervového plynu. 1998, Afghánistán. Útok střelami s plochou dráhou letu na bývalé CIA výcvikové tábory pro Islámské radikály, kteří byli údajně strůjci útoků na abmasády USA v Tanzánii a Keňi. 1998, Irák. Čtyři dny intenzivního bombardování a útoků střelami s plochou dráhou letu poté, co byly údajně zbrojní inspekci kladeny překážky ze strany Iráku. 1999, Jugoslávie. Bombardování a útoky střelami s plochou dráhou letu. Silné údery USA pod hlavičkou NATO poté, co se Srbové odmítli stáhnout ze svého území v Kosově. NATO následně okupuje Kosovo. 2000, Yemen. Namořnictvo USA pod útokem - útok na USS Cole do ni udělal slušně velkou díru a zabil 17 námořníků. 2001, Makedonie. Vojáci z NATO a USA rozmstni aby oddělili a odzbrojili Albánské rebely. 2001, USA. Letectvo a námořnistvo v pohotovosti jako reakce na útoky v New Yorku.

Velemak ( 14. května 2016 12:43 )

Zajímavé je, že SS tvrdí, že základna je obranou proti íránským raketám s jadernou náloží. Je to něco přes měsíc, nositel Nobelovi ceny míru prohlásil, že sankce proti Iránu byly účinné, Irán NEMÁ jaderné zbraně, už nikoho neohrožuje. Tak kdy SS lhaly? Teď nebo před měsícem??? SS LŽOU POŘÁD!!!!!!!!

istyI ( 14. května 2016 12:42 )

1983-89, Honduras. Manévry vojáků pomáhají vytvořit základny poblíž hranic. 1984, Irán. Dvě Iránské stíhačky jsou sestřeleny nad Perským zálivem. 1986, Libye. Bombardování a námořní údery pro svrhnutí nacionalistické vlády Kaddáfího. 1986, Bolívie. Vojáci USA "pomáhají" při zásazích proti farmářům pěstujícím koku. 1987-88, Irán. Namořními akcemi a bombardováním vstupují USA otevřeně do konfliktu kdy Irák napadl Irán na straně Iráku. 1989, Libye. Dvě libyjské stíhačky sestřeleny. 1989, Panenské ostrovy. Vojáci vysláni na uklidnění situace po hurikánu Hugo. 1989, Filipíny. Letecká podpora poskytunuta vládě proti převratu. 1989, Panama. Vojáci a bombardování nasazeno kvůli odstranění nacionalistického ražimu který, jak jinak, chtěl svůj Panamský kanál... 27 000 vojáků nasazeno, Noriega další uvězněni a cena je téměř tři tisíce obětí. 1990, Libérie. Vojáky evakuovaní civilisté během občanské války. 1990-91, Saudská Arábie. Vojáci a letectvo umístěno aby odstrašili Irák po obsazení Kuwaitu. 540 000 vojáků umístěno v Ománu, Quataru, Bahrainu, Saudské Arábii (hlavně) a v Izraeli. 1990-91, Irák. Bombardovní, invaze a námořní blokáda Iráckých a Jordánských přístavů, letecké údery. Víc než 200 000 obětí při invazi do Iráku a Kuwaitu, bezletové zóny vyhlášeny nad jižním a severním Irákem (Kurdská zóna na severu a Šiítská na jihu), destrukce Irácké armády ve velkém. 1991, Kuwait. Namořní úder, bombardování a vojáci použiti k dosazení Kuwaitské královské rodiny zpět na trůn. 1992, USA, Los Angeles. Vojáci a námořní pěchota nasazeni proti povstání proti policejní brutalitě v případu Rodneyho Kinga.

gabreta ( 14. května 2016 11:08 )

Tak to aby vlády států sousedících s Ruskem, rychle začali rušit základny rozpínavých Amerických barbarů!

Zobrazit celou diskusi