Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ženu „zlomilo“ sexuální zneužívání. Nizozemsko jí povolilo eutanazii

Autor: mb - 
13. května 2016
19:00

Znásilňovali ji od raného dětství až do puberty, žena zneužívání přežila. Trpěla však závažnými psychickými problémy a pokusila se i o sebevraždu. Lékařská komise v Nizozemí, která schvaluje eutanazii, následně dospěla k závěru, že žena trpí „nesnesitelně a beznadějně“. Nejmenovanou oběť sexuálního násilí tak na její přání usmrtili lékaři smrtící injekcí.

Peklo začalo, když jí bylo 5 let – od tohoto věku byla Holanďanka zneužívána dlouhých 10 let, až do svých 15. Nejmenovaná oběť roky hrůzy přežila, ale následky si nesla po zbytek života. Trpěla posttraumatickou stresovou poruchou, anorexií, halucinacemi, chronickou depresí, obsedantně kompulzivní poruchou a změnami nálad. Zároveň měla sklony k sebepoškozování a sebevraždě.

Žena vyjádřila přání, že si přeje zemřít a lékařská komise po přezkoumání jejího požadavku došla k názoru, že je dotyčná „plně kompetentní a deprese nebo změna nálady neovlivnila její rozhodování“. Komise označila utrpení oběti za „nesnesitelné a beznadějné“ a ženě povolila podstoupit eutanazii. Přesný věk Holanďanky zveřejněn nebyl, ale pohyboval se v rozmezí 20–29 let. Oběť sexuálního násilí tak navěky uspal lékař injekcí.

Smrt ženy ovšem vyvolala bouřlivou debatu v sousední Británii, kde se v poslední době diskutuje o legalizaci eutanazie. „To je příšerné! Je to jako by říkali, že když jste oběť zneužívání, v jehož následku trpíte psychickou chorobou, tak vás ještě potrestají zabitím. Trest za »zločin«, že jste oběť, je smrt,“ vyjádřil své zděšení britský poslanec Robert Flello. „Všechna ujištění a garance (ohledně procesu schvalování eutanazie) jsou v Holandsku a Belgii zbytečná, jak vidíme na tomto tragickém případu,“ dodal politik.

V podobném duchu se vyjádřila i další britská polička Fiona Bruce: „Ta žena potřebovala pomoc a podporu, aby přemohla své problémy. Ne možnost eutanazie.“

Nizozemští lékaři však ve svém zdůvodnění uvedli, že „všechny terapie byly již vyzkoušeny a žena byla tak slabá, že skončila upoutána na lůžko a kompletně odkázána na pomoc jiným. Žádná naděje pro ni neexistovala.“

Nejmenovaná Holanďanka se tak stala první obětí sexuálního zneužívání, která podstoupila eutanazii.

Eutanazie je v Nizozemí legální od roku 2002, jen za loňský rok bylo v Holandsku usmrceno 5561 lidí. Komise zkoumající důvody k eutanazii našla pochybení jen ve čtyřech případech.

Debatu o uzákonění eutanazie vedou v poslední době kromě Británie i další, především západoevropské, země. Dnes je eutanazie legální v Nizozemí a Belgii, země jako Irsko či Kolumbie v podstatě také povolují usmrcení člověka.

jiznicechy ( 14. května 2016 01:16 )

Takže oni během pár let vyzkoušeli všechny možnosti terapie? Skutečně - usmrtíme oběť a hlavně, aby se nic nestalo pachateli, na to bachy

Zobrazit celou diskusi