Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Vezmi si tu opici.“ Německý šofér poslal černocha dozadu a sprostě klel

Autor: mb - 
12. května 2016
21:45

Velmi nevybíravým způsobem se zachoval řidič autobusu v německém Bavorsku. Muže z Gambie nechtěl vzít do dopravního prostředku, a i když nakonec svolil, černocha posadil do zadní části autobusu. Při výstupu pak na Afričana vychrlil příval rasistických nadávek. Společnost řidiče nepropustila, muž byl pouze disciplinárně potrestán.

„Přední sedadla jsou jen pro bílé,“ prohlásil řidič autobusu, když byl odvážnou cestující donucen přijmout pasažéra z Gambie. Xenofobní řidič původně vůbec nechtěl muže tmavé pleti do dopravního prostředku vpustit. Když žena vystupovala, řidič ženě řekl, „ať si tu opici vezme s sebou“. Afričan raději s ženou opravdu vystoupil a zbytek cesty došel pěšky.

Incident se stal na trase z Erdingu do Dorfenu už v únoru, ale veřejnost se o šokujícím chování dozvěděla až nyní. Dopravní společnost sice muže potrestala, ale pouze srážkou z platu. Když se němečtí novináři pokusili řidiče autobusu konfrontovat, muž prohlásil: „Už jsem byl potrestán, tím je pro mě věc uzavřena.“ Zároveň však odmítl, že by se dopustil rasistických urážek či posadil černocha do zadní části autobusu.

Celá událost tak připomíná rasovou segregaci v USA, kde ještě v 50. letech minulého století byly oddělené prostory pro černochy a bělochy. Kromě rozdělení míst v autobusech se opatření týkalo čekáren, kin, ale třeba i pracovišť.

Němečtí obyvatelé původně uprchlíky vítali, ale se zvětšujícím se počtem se nálada ve společnosti začala měnit. Tvrdou zkouškou byly pro Němce masové sexuální útoky z Kolína nad Rýnem, kterých se dopustili především migranti. Loni v Německu prudce stoupl počet rasistických útoků, několik ubytoven pro běžence dokonce lehlo popelem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině