Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin skřípe zuby. USA otevřely protiraketovou základnu v Rumunsku za 18 miliard

Autor: Václav Lang - 
12. května 2016
11:01

Takzvaný protiraketový deštník Severoatlantické aliance ve čtvrtek nabyl konkrétních rozměrů. Do rumunského Deveselu na jihu země se sjely špičky NATO, aby slavnostně otevřely tamní základnu, odkud bude možné ničit střely středního a krátkého doletu vyslané především ze zemí Blízkého východu. Jedná se tak o zásadní posun ve stavbě protiraketové obrany.

Antiraketová základna v Deveselu je klíčovou částí tzv. obranného štítu. Je totiž vybavena interceptory, antiraketami schopnými v atmosféře ničit nepřátelské rakety. Špičky NATO zdůrazňují, že systém není namířen na Rusko, nýbrž především akcentuje hrozbu z Íránu a dalších zemí Blízkého východu.

Bývalá letecká základna ležící necelých 200 kilometrů od Bukurešti bude spolupracovat především se supermoderními radary rozmístěnými na válečných lodích kolem Evropy a s pevninským radarem v Turecku.

Tato zařízení jsou schopná zjistit odpálení nepřátelské rakety a následně ji sledovat. Řídící středisko v americké základně Ramstein v Německu pak rozhodne o jejím zničení. Časový prostor mezi zaměřením střely a jejím sestřelení má být zhruba 15 minut. Antirakety dosud nesly pouze americké lodě kolem evropských břehů.

Zařízení v Deveselu, které se ve čtvrtek dočkalo slavnostního otevření, vyšlo Spojené státy na 800 milionů dolarů (18,4 miliardy korun). Na systému se státy NATO dohodly během summitu v Lisabonu v roce 2010. Průvodní plán vybudovat štít pomocí radaru v Česku a raketové základny v Polsku padl o rok předtím. 

Ohrožení Ruska

Rusko přijímá příslušná bezpečnostní opatření k zajištění své bezpečnosti, oznámila Moskva v reakci na dnešní spuštění provozu amerického protiraketového systému pod záštitou NATO v Rumunsku. Mluvčí úřadu ruského prezidenta Vladimira Putina řekl, že protiraketový štít představuje hrozbu pro ruskou národní bezpečnost.

Moskva tak reagovala poté, co zástupci USA a NATO dnes v Rumunsku slavnostně spustili protiraketový systém.Další součást systému se buduje v Polsku.

Plány na vybudování protiraketového štítu schválil v roce 2007 americký prezident George Bush (69).

1940 ( 12. května 2016 13:34 )

Važme si Putina. Ten chlap má nervy ze železa. Je otázkou zda mu dříve rupnou, nebo zda ti krvežízniví výlečníci amíci dostanou rozum. Absolutně nechápu, že politici OSN a lidi na celém světě mlčí ! Výdyť se to týka všech. Takové obkličování 1 státu je proti lidskému rozumu.

botupl ( 12. května 2016 12:35 )

kupační vojska USA nikdo nechce cpou se všude sami

tgbg ( 12. května 2016 12:08 )

Ruští agresoři mají tisíce základen,hlavně,že se budou vymlouvat na nebezpečí z USA,jediný,kdo rozvrací celý svět je právě RUSSKO.

santikxauz ( 12. května 2016 12:00 )

Američtí agresoři mají další základnu,hlavně,že se budou vymlouvat na nebezpečí z Ruska,jediný,kdo rozvrací celý svět jsou právě USA.

moiaza ( 12. května 2016 11:11 )

Kdo zná minulost dobře ví, že USA vede války léta. Je to takový "koníček" USA. USA si nedovede vůbec představit, že by neválčili. Samozřejmě že velmoc Rusko si to nenechá líbit. Když zbrojí jeden, musí zákonitě zbrojit druhý. Případná válka by znamenala pro lidstvo katastrofu.Zvláště pro Evropské státy, kde by probíhala největší katastrofa. Ať už fandíte Rusům, nebo USA, střela, raketa, bomba se neptá, na čí straně stojíte. A vám pak bude také jedno která zbraň vás zabila. Vůbec mě netěší, že vojenské velmoci haraší se zbraněmi. Jen hlupák fandí zbrojení.

Zobrazit celou diskusi