Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajinci tepou české novináře. Karas, Pohanka a další jsou prý „ničemové“

Autor: ČTK, mb - 
11. května 2016
15:50

Na ukrajinském serveru Mírotvůrce se objevil seznam 4500 novinářů z řady zemí včetně Česka. Jde o žurnalisty akreditované v separatistické takzvané Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny. Autoři soupisky, kteří jsou věrni kyjevskému režimu, je obviňují ze „spolupráce se separatisty“. Mezi „špatnými“ novináři jsou například Miroslav Karas z České televize nebo Vít Pohanka z Českého rozhlasu.

Čeští novináři Vít Pohanka, Miroslav Karas, Antonín Mittelbach či kameraman Lukáš Roganský. To jsou jména „spolupracovníků separatistů“ podle ukrajinského serveru Mírotvůrce. Kromě novinářů je na seznamu například i spolupracovník lidskoprávní organizace Člověk v tísni a předseda společenství etnických Čechů na Donbasu Alexandr Tiškevič.

Tvůrci seznamu žurnalistům nadávají, soubor pojmenovali anglickým slovem Scoundrels, což by šlo přeložit jako ničemové.

Obvinění ze spolupráce se separatisty ale kategoricky odmítla mluvčí České televize Alžběta Plívová. „Snaha rozšiřovat možnosti zdrojů a předkládat informace z obou stran jakéhokoli konfliktu patří ke standardním postupům novinářské praxe, vedle České televize jsou tak mezi akreditovanými i nejprestižnější světová média,“ uvedla Plívová pro Blesk.cz.

Reportéři České televize odvádějí po celou dobu ukrajinské krize skvělou práci, od počátku přinášejí českým divákům aktuální informace přímo z místa dění, vždy respektovali ukrajinské zákony a na území ovládaná separatisty vstupovali výhradně přes Ukrajinu. Zveřejnění jmen žurnalistů lze v tuto chvíli považovat za nešťastný krok, který ohrožuje nezávislost novinářské práce,“ dodala Plívová.

Server zveřejnil i e-maily a telefonní čísla novinářů

Obvinění odmítli na serveru ukrajinské televize Hromadske i ukrajinští a zahraniční žurnalisté, novináři pouze dělali svou práci. Reportéři zdůraznili, že akreditace pro ně představuje formu ochrany a neznamená jejich spolupráci s jakoukoli stranou konfliktu. Zároveň upozornili, že díky působení novinářů na východě Ukrajiny mohla světová média informovat o dění v této oblasti.

Server Mírotvůrce o sobě tvrdí, že pátrá po činech ohrožujících ukrajinskou národní bezpečnost i bezpečnost celého světa. Zveřejnění seznamu, na kterém jsou vedle jmen novinářů i jejich telefonní čísla a e-mailové adresy, server označuje za nezbytné, „neboť vycházíme ze skutečnosti, že tito novináři spolupracují s bojovníky teroristické organizace, a to je důležitá informace, kterou my, občané Ukrajiny, musíme znát“.

Po státním převratu na tzv. Majdanu došlo na Ukrajině ke značnému úpadku svobody slova. Kyjev zakázal vysílání ruských filmů, vznikl též seznam „špatných knih“ a kritici současného režimu jsou často brutálně umlčováni. Asi nejznámějším případem je vražda ukrajinského spisovatele Olese Buziny (†45), který byl loni zastřelen přímo před svým domem v Kyjevě. Osobní data spisovatele byla zveřejněna právě na stránce Mírotvůrce. Z vraždy jsou podezříváni nacionalisté, ale dodnes nikdo nebyl potrestán.

Kromě českých novinářů jsou na seznamu ničemů zpravodajové řady ruských médií, agentur Reuters a AFP, stanice BBC, televizí ARD, ZDF a řady dalších světových médií.

haza ( 12. května 2016 17:18 )

tgbg: Ty jsi vlastně kdo nebo co ? Proč se nepředstavíš než začneš psát ty svoje slinty ?????

salto ( 12. května 2016 09:51 )

Benderovci neodpouštěj

Jirka1313 ( 12. května 2016 08:14 )

Nějak se tam nevešla ta Ukrajina, o které je řeč.😃

tgbg ( 11. května 2016 21:09 )

Putinovské Rusko, dnes učebnicová země fašizmu a nacizmu. Putin vidí, jak se mu Rusko rozkládá pod rukama a snaží se všemožně tomu zabránit. Putin si je velmi dobře vědom, že muslimské obyvatelstvo Ruska(dnes 30 000 000 lidí)je v populační explozi a naopak ruští křesťané mají málo dětí a navíc mladí rusové páchají obrovské množství sebevražd, plynoucích z bezvýchodnosti jejich situace. Mluvit o ruském alkoholizmu je asi zbytečné, protože potkat v poledne v ruských městech střízlivého Rusa je zázrak. Rusko se také stalo hlavní světovou velmocí AIDS. Každý měsíc přibývá v Rusku 8000 nově nakažených touto smrtelnou chorobou a lékařská pomoc a léky jsou horentně drahé a navíc nedostupné. Miliontá pacientka se nakazila při pohlavním styku, což je podle Pokrovského typické: každý padesátý Rus mezi 25 až 40 lety je totiž HIV pozitivní. Rusko má přibližně 146 milionů obyvatel. Je jednou z mála zemí, kde je epidemie HIV/AIDS stále na vzestupu. Loni na jaře se udávalo, že virem HIV je infikováno asi půl procenta populace - a téměř každý stý ve věkové skupině 14 až 49 let. Proto se Putin všemožně snaží pozvednout příjmy ruského státu okupováním a drancováním okolních suverénních států. Tento ruský fašizmus založený na provokacích údajně utlačované ruské menšiny, vychází z fašizmu Adolfa Hitlera-Putinova vzoru. Je jenom otázkou času, kdy se naplní Putinův osud, jako Hitlerův.

gabreta ( 11. května 2016 19:07 )

A to o dění na Ukrajině lžou, jak když tisknu, kdyby mluvili, jak to tam opravdu je. Co by to bylo teprve za aféru, kdyby napsali pravdu!!

Zobrazit celou diskusi