Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kanadský teenager objevil ztracené město Mayů! Z pokojíčku pomocí hvězd a satelitních map

Autor: vk, lm - 
11. května 2016
23:05

Kanadskému teenagerovi se podařil senzační objev! Patnáctiletý William Gadoury zřejmě objevil jedno ze ztracených měst Mayů v Mexiku. A povedlo se mu to z jeho pokoje za pomoci Google Maps!

Kanadského teenagera začala mayská civilizace fascinovat v roce 2012, když se po celém světě mluvilo o konci světa, který původní obyvatelé Střední Ameriky předpověděli. William se o Mayích chtěl dozvědět co nejvíc a začal důkladně studovat jejich život. „Nechápal jsem, proč stavěli svá místa tak daleko od řek nebo na odlehlých místech v horách. Museli pro to mít nějaký důvod,“ uvedl mladý objevitel.

Teenager důkladně prostudoval publikace o tom, kde všude se nachází všech 117 doposud známých mayských měst. A pak přišel s unikátní teorií! „Došlo mi, že uctívali hvězdy, a v tu chvíli mě to napadlo,“ vysvětlil William.

Mladík poté spojil polohu měst s mapou souhvězdí a všiml si jedné nesrovnalosti – v jednom ze souhvězdí byly sice tři hvězdy, ale on do něj dokázal dosadit města pouze dvě. „Jedno chybí! Ještě se nenašlo!“ problesklo Williamovi hlavou.

William ze svého pokojíčku začal důkladně analyzovat mapy i podklady ze satelitů a podařilo se mu identifikovat objekt na území dnešního Mexika, který připomíná pozůstatky ztraceného města. Ztracené město William pojmenoval K’aak Chi, což v překladu znamená Ohnivá ústa. „Vedly mě hvězdy,“ říká, jak na místo v husté yukatánské džungli přišel.

Archeologové i historici nad Williamovou teorií žasnou. Na potvrzení teenagerova objevu si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Pozůstatky stavby se totiž nachází uprostřed džungle, navíc pod hustým porostem. Zatím tak mají pouze satelitní snímky. „Je na nich vidět síť ulic, ale i větší náměstí, které by mohlo ve skutečnost i být pyramidou,“ říká Armand La Rocque z univerzity v Novém Brunšviku.

Yucatan ( 12. května 2016 10:14 )

No a proto jsou zde média, která mají mít zprávy rychleji, než my ne? Zřejmě to u nás ale nefunguje.

oooo. ( 12. května 2016 09:06 )

Noviny v Anglictine opravdu nectu, neumim anglicky na to jsem jiz prilis star, mladiku a v nemeckych novinach o tom psali prakticky obdobne jako v Blesku.

Yucatan ( 12. května 2016 08:04 )

kdyby jste si četli i zahraniční zprávy a nejen "BLESK", tak byste věděli, že nic neobjevil. Geoffrey Braswell tam nedávno kopal. Jedná se o oblast Laguna El Civalón, už dlouho známou - souřadnice 17°56´37.15´´ S, 90°09´57.66´´ Z. Čtěte sofistikovanější weby: http://www.wired.com/2016/05/long-lost-mayan-city-teen-found-isnt-lost-city/

oooo. ( 12. května 2016 06:50 )

maly chlapec prevezl cely stab vedatoru, kteri se badanim zivi. Jen tak dal, zrejme mavyssi inteligenci nez mnozi dospeli zaslouzil by metal.

Zobrazit celou diskusi