Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obama po Kubě chystá další zápis do historie. Přiletí do vybombardované Hirošimy

Autor: ČTK, mb - 
10. května 2016
16:00

Americký prezident Barack Obama (54) zavítá koncem května na historickou návštěvu Hirošimy. Informoval o tom dnes Bílý dům. Bude to vůbec první návštěva americké hlavy státu v Hirošimě od chvíle, kdy americká atomová puma na konci druhé světové války srovnala toto japonské město se zemí.

Na místo, kde více než 100 tisíc obyvatel zemřelo v důsledku nukleárního útoku z května 1945, se Obama vypraví v rámci své cesty po Vietnamu a Japonsku, která je plánována od 21. do 28. května. Památník v Hirošimě navštíví podle dnešního prohlášení Bílého domu v doprovodu japonského premiéra Šinzóa Abeho (61). Jeho úřad návštěvu potvrdil s tím, že prezident uctí oběti bombardování.

Podle Obamova bezpečnostního poradce Bena Rhodese nebude hlava státu přehodnocovat použití bomby na konci války, ale „nabídne pohled vpřed zaměřený na naši společnou budoucnost“.

Spojené státy považují útoky na japonská města Hirošima a Nagasaki za důležitý krok k ukončení války. Kritici naopak ukazují na brutalitu útoku v jehož důsledku zemřeli hlavně civilisté, dle odhadů až 146 tisíc lidí.

Hirošimu před měsícem jako dosud nejvýše postavený americký představitel navštívil ministr zahraničí John Kerry (72), který naznačil Obamův zájem do tohoto japonského města také zavítat. Od té doby média spekulovala o přípravách takové návštěvy.

Obama má za sebou historický průlom už po březnové návštěvě komunistické Kuby. Sem zavítal v rámci oteplení vztahů jako první americký prezident po 88 letech.

Zobrazit celou diskusi