Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Superpožár v Kanadě pomáhá hasit počasí. Plameny krotí déšť a ochlazení

Autor: ČTK, Mii - 
9. května 2016
13:55

Výrazné ochlazení a občasný déšť zpomalují postup mohutného požáru v kanadské provincii Alberta, který již zachvátil plochu 1600 kilometrů čtverečních. Úřady v neděli ukončily leteckou evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí a v pondělí chtějí zahájit další fázi boje s ohněm v nejvíce zasaženém městě Fort McMurray.

„Bereme to jako skvělé počasí pro boj s požárem,“ řekl hasičský předák Chad Morrison poté, co v oblasti během neděle poklesly teploty a dorazily první srážky. „Můžeme skutečně proniknout k požáru a dostat ho pevně pod kontrolu,“ dodal. Hasiči však zdůrazňují, že navzdory optimističtějším předpovědím se mohou potýkat s živlem ještě dlouhé týdny.

Podle albertské vlády se díky změně počasí šíří oheň pomaleji, než se očekávalo. Zatímco v sobotu se hovořilo o zasažené ploše 2000 kilometrů čtverečních, v neděli premiérka Rachel Notleyová tento údaj redukovala na 1600, což je více než trojnásobek rozlohy české metropole. Oheň se přiblížil až téměř k hranici sousední provincie Saskatchewan, kam však dosud pronikl pouze dým.

Během neděle byla podle Notleyové dokončena letecká evakuace obyvatel, kteří předtím prchli do ubytovacích táborů ropných společností severně od Fort McMurray. Nyní začíná druhá fáze, kdy se hasiči pokusí dostat oheň pod kontrolu.

S ohněm ve městě a okolí bojuje téměř tisíc hasičů, které ze vzduchu podporují desítky helikoptér a letadel s vodou. Déšť, který by pro ně byl nejvítanější pomocí, má být sice podle meteorologů v pondělí jen občasný a slabý, ochlazení se však čeká výrazné – ze sobotních až 27 stupňů klesnou nejvyšší teploty na 12 stupňů Celsia.

Dým se valí z Fort McMurray. Dým se valí z Fort McMurray. | Reuters

Notleyová v pondělí vyrazí do Fort McMurray osobně, aby posoudila stav škod. Hasiči se podle ní budou primárně zaměřovat na ochranu klíčových budov, jako jsou nemocnice, školy či úřady, což by mělo usnadnit návrat života do města. Podle úřadů ovšem může trvat dlouhé měsíce, než se podaří byť jen část Fort McMurray opět zprovoznit.

Oheň jen v tomto městě zničil téměř 2000 domů. Analytici zatím odhadli škody na majetku na nejméně sedm miliard kanadských dolarů (asi 128 miliard korun). 

Týden od začátku požáru sdělila premiérka veřejnosti informace o jeho vůbec prvních obětech. Jsou jimi dívka a chlapec ve věku 15 a 19 let, kteří zahynuli při nehodě během evakuace.

Fort McMurray leží v centru oblasti těžby ropných písků a kvůli ohnivému peklu se podle aktuálních údajů zastavila polovina místní produkce ropy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi