Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vydražili sochu modlícího se Hitlera: Za 400 milionů!

Socha modlícího se Hitlera se prodala za 17 milionů dolarů.
Socha modlícího se Hitlera se prodala za 17 milionů dolarů.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. května 2016
06:52

Kontroverzní socha modlícího se Adolfa Hitlera od italského umělce Maurizia Cattelana se na aukci v New Yorku prodala za 17,2 milionu dolarů (přes 400 milionů korun). To představuje nejvyšší částku, jaká kdy byla za některé z děl tohoto tvůrce zaplacena.

Socha s názvem „Lui“ (On) je vyrobena z vosku, polyesterové pryskyřice a lidských vlasů. Zezadu vypadá jako dítě klečící při modlitbě, pohled zepředu však odhalí nezaměnitelnou tvář nacistického diktátora.

 

Pětapadesátiletý Cattelan svými díly vzbuzuje dlouhodobě kontroverzní reakce. V roce 2004 se například postaral o velký rozruch sochami tří oběšených dětí, které visely na stromě v centru Milána. V roce 2012 před milánskou burzou instaloval jedenáct metrů vysoký vztyčený prostředníček.

budybad ( 9. května 2016 09:17 )

Nechápu co je tak zajímavého na v historii lidstva největším sériovém vrahovi.Je mi hnusné vše nač se byt jen podíval, nedej bože si ještě něco kupovat. Kdo ho uctívá a obdivuje, je pro mne hovado se stejnými sklony a ambicemi být dalším největším sériovým vrahem na světě.

ejvm1712 ( 9. května 2016 08:36 )

Svět se v p r d e l obrací.

Zobrazit celou diskusi