Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topící se holčička děsí lidi: Matka ji nechala napospas ve vodě

Autor: erd - 
7. května 2016
21:27

Video, které bylo na Facebooku nasdíleno už více než 8000krát, rozdělilo svět. Jedni v něm vidí krutou hru rodičů, jiní důmyslný způsob jak naučit dítě plavat v raném věku.

Záznam zpočátku vypadá opravdu drsně. Malá holčička stojí na okraji bazénku a drží si šatečky, aby se nenamočily. Po chvilce se v záběru objeví bota. Jeden z aktérů se s její pomocí snaží holčičku nalákat do vody, což se zadaří a holčička padá pod hladinu a lapá po dechu.

Okamžitě se však přetočí na záda, instinktivně zadržuje dech a splývá s hladinou. Zároveň si pomáhá nožičkou jako malým kormidýlkem a ručičkou udržuje stabilitu. Záběry mohou na slabší povahy působit poněkud stresujícím dojmem, ale jak vidno, holčička je naprosto v pořádku a celou dobu pod dohledem rodičů. Hladina vody také není nijak vysoká.

Klip byl uveřejněn na facebookovém profilu amerického uživatelského účtu s názvem Dov, ale není jasné, kdo je autorem. Existují dokonce centra, která učí děti ve věku šesti měsíců, jak přežít ve vodě s pomocí splývání na hladině. Není však jasné, zda účelem videa bylo demonstrovat právě tuto metodu.

Jedna z facebookových uživatelek komentuje: „Dítě rozhodně nebylo v nebezpečí. Kolem byli dospělí, kteří na vše dohlíželi. Holčička si vedla dobře. Skvělý příklad rodičovství, který ukazuje, jak učit dítě, aby si dokázalo zachránit vlastní život!

Mark Stephenson naopak tvrdí: „Myslím, že je to příšerné. Dítě by mělo cítit jistotu a oporu ve vlastních rodičích a nenechat je trpět jako na tomto videu. Muselo to být velmi stresující.“

Názory se velmi různí, pravdou však zůstává, že holčička vyvázla bez úhony a i během splývání působila velmi klidným dojmem. Nezmatkovala, neplakala a je tedy velmi pravděpodobné, že nešlo o první takový pokus, který absolvovala. 

kaonkl ( 8. května 2016 12:53 )

 Holčička má evidentně za sebou plavání kojenců a batolat, jak je to v US běžné. Taky plenka, kterou má, není běžná, ale speciální na plavání, ty jsou tady taky běžné, určené pro malé děti do bazénů či k moři. To, co je na videu, je klasický příklad, jak dítě dokáže zareagovat na pád do vody, když projde tím plaveckým výcvikem. Klobouk dolů, malá je šikovná, nikdo z rodičů nezodpovědný nebyl, spíše naopak, protože malá se díky přípravě opravdu jen tak neutopí !

pacholek ( 8. května 2016 09:18 )

Video je dobré a neukazuje nezájem dospělích, a vlastně někdo to taky točil a dával pozor. ale co mi na tom videu vadí je vesraná reklama. nedej bože aby byl majitel reklamy někde blízko mne. Jinak dobrý zpúsob jak někoho otrávit reklamou.

Zobrazit celou diskusi