Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Teď už nás zachrání jenom déšť! Kanadské město lehá popelem, evakuováno bylo 105 tisíc lidí

Autor: ČTK - 
7. května 2016
11:48

Kanadské úřady se obávají, že rozsáhlý lesní požár v západokanadské provincii Alberta bude během dneška dál rychle postupovat a rozšíří se až na dvojnásobek dosavadní plochy. V souvislosti s tím pokračuje hromadná letecká i pozemní evakuace z ohroženého města Fort McMurray, které už spěšně opustily desítky tisíc obyvatel. Hasiči říkají, že požár muže zastavit jenom silný déšť.

Evakuační konvoje v pátek na čas zastavily ohnivé sloupy, které kolem silnice šlehaly až do výše 60 metrů. Nakonec ale auta bezpečně projela směrem na jih. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech ani zranění. V pátek letecky město opustilo celkem 5 500 lidí a během dneška by je měly následovat další 4000. Podle pátečních informací se evakuace už dotkla 105 000 obyvatel.

Albertská premiérka Rachel Notleyová podle zpravodajské stanice BBC uvedla, že letiště ve Fort McMurray je zatím v provozu. Centrum města je podle ní do značné míry netknuté, v pořádku je zatím i nemocnice, úpravna vody a telefonická centrála. Městu však hrozí zkáza. Notleyová poznamenala, že napravení rozsáhlých škod potrvá „mnoho měsíců“.

Fort McMurray leží v centru oblasti těžby ropných písků a kvůli ohnivém peklu, které se tam rozpoutalo, se zastavila až čtvrtina produkce ropy. Plameny přímo ohrožují dvě ropná naleziště a deset operátorů zastavilo těžbu. Oheň se rychle šíří kvůli trvajícímu silnému větru, vysokým teplotám a velkému suchu. Podle hasičů zastavit požár by mohl už jen silný déšť.

V této oblasti už pořádně nezapršelo dva měsíce. Tenhle požár bude hořet hodně dlouho, dokud nepřijde pořádný déšť,“ citovala agentura AP ředitele albertské protipožární ochrany Chada Morrisona. Meteorologové dávají čtyřicetiprocentní šanci na to, že v postižené oblasti zaprší v neděli. Podle Morrisona by v neděli a v pondělí také měla klesnout teplota.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi